Najväčšie premárnené investičné príležitostí Slovákov

Finančné trhy ponúkli vlani investorom priestor na vysoké zhodnotenie peňazí. Dvojciferných zhodnotení bolo naozaj neúrekom. Ako to využili Slováci a kde v roku 2019 najviac pohoreli?

Tretí pilier dlhodobo so zlým vysvedčením

„V 3. pilieri mali Slováci ku koncu uplynulého roka 2,4 miliardy eur. Vlaňajšok dopadol pre sporiteľov v tomto pilieri relatívne dobre. Priemerné zhodnotenie dosiahlo 8,9 %, no v kontexte výsledkov akciových trhov (globálny akciový index vzrástol približne o 25 %), to nie sú výnimočné čísla,“  tvrdí Maroš Ďurik, generálny riaditeľ Across Private Investments (API). Dodáva, že práve akcie by mali v portfóliách, ktoré sú určené na dôchodok, dominovať. Neefektívne zhodnocovanie peňažných prostriedkov v 3. pilieri je najlepšie vidieť na dlhšom horizonte. „Za posledné štyri roky dosiahlo priemerné zhodnotenie len 10,8 %. Pri inflácii 7,4 % a zhodnotení globálneho akciového trhu na úrovni 40 %, to veru nie je pekné vysvedčenie,“ vysvetľuje M. Ďurik.

Podielové fondy neoslnili

Objem majetku v podielových fondoch sa v roku 2019 priblížil k desaťmiliardovej hranici (9,6 mld. eur). Podľa M. Ďurika bol uplynulý rok pre investorov vo fondoch najlepší za posledné štyri roky. Priemerné zhodnotenie dosiahlo 7,7 %, čím sa podarilo výraznejšie prekonať infláciu, ktorá vlani presiahla 3 %. „Vzhľadom na vývoj trhov si však vieme predstaviť aj lepšie čísla. Na svedomí to má najmä dominancia zmiešaných fondov v portfóliách investorov, v ktorých investori strácajú najviac. Zhodnotenie za štyri roky neoslní, 10,3 % je za daných podmienok na finančných trhoch slabý výsledok,“ konštatuje riaditeľ API.

Druhý pilier potiahli indexové fondy

Majetok sporiteľov v druhom pilieri prekročí v tomto roku s najväčšou pravdepodobnosťou magickú hranicu 10 mld. eur (ku koncu roka 2019 bolo v druhom pilieri 9,3 mld. eur). „Priemerné zhodnotenie za minulý rok neoslní (7,8 %), no sporitelia, ktorí boli v indexových fondoch, musia byť spokojní. Veď  28,4 % je výborný výsledok,“ tvrdí Ďurik. Dopĺňa, že druhý pilier je peknou ukážkou toho, ako funguje priemer. „Ak máte peňažné prostriedky v garantovaných fondoch, za posledné štyri roky ste nezarobili ani na infláciu.“ No výkonnosť indexových fondov atakuje 40 %. Snáď si teda na dôchodok sporíte v indexových fondoch.

Peniaze v bankách požiera inflácia

Investičným „lúzrom“ roka 2019 sú opäť investície v bankách. Podľa Ďurika tam majú Slováci uložených najviac peňazí (37,4 mld. eur). Priemerné zhodnotenie dosiahlo historicky najnižšiu úroveň (0,23 %). Pri vlaňajšej inflácii viac než 3 % sa reálna kúpna sila peňazí v bankách opäť kontinuálne znížila. „Za posledné štyri roky ukrojila inflácia z reálnej kúpnej sily peňazí v bankách viac než 6 %. Zlým trendom, ktorý sa naplno začína prejavovať v posledných rokoch, je „lenivosť“ Slovákov,“ upozorňuje Ďurik a vysvetľuje, že kým pred štyrmi rokmi mali na bežných účtoch približne 15 mld., dnes tam bezprizorne leží už 25 mld. eur. „Pri inflácii 3 %, je to vlastne len približne 24 mld. eur…“

Aké z toho plynie ponaučenie?

Investujte do indexových fondov.

Toto tvrdenie zdôvodňuje generálny riaditeľ API nasledovne:

  1. Efektívne prenášajú zhodnotenie finančných trhov do peňaženiek investorov. Indexové fondy v druhom pilieri zarobili za posledné štyri roky 39,2 % a Across Investičné Sporenie+ dokonca až 39,4 %. Priemerný akciový podielový fond pritom za rovnaké obdobie zarobil len 28 %.
  2. Výnosy z indexových fondov sú po roku od nákupu oslobodené od dane z príjmov fyzických osôb. Teda 39 % v hrubom = 39 % v čistom vyjadrení. Na druhej strane, daňové zaťaženie investície do podielového fondu zníži čistý výnos zhruba o pätinu (z vyššie uvedených 28 % zostane investorovi len 22,7 %).
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre