Býčí vs. medvedí investor. Čo to znamená a aký je medzi nimi rozdiel?

Ak sa zaujímate o finančné trhy, určite ste už počuli o býkoch a medveďoch. A možno ste sa začudovane spýtali: čo majú tieto zvieratá spoločné s investovaním? Poďme sa pozrieť na to, čo z pohľadu burzy a trhov znamenajú tieto pomenovania.

Býčí investor

Keď je niekto býk, alebo má býči postoj, znamená to, že očakáva rast ceny určitého aktíva. Takýto investor nakupuje akcie, komodity alebo kryptomeny, pretože počíta s rastom ich hodnoty. Takže ak je niekto „býk na rope“, očakáva rast ceny ropy. Ak je niekto „býkom na bitcoine“, verí v rast ceny bitcoinu.

Pomenovanie býčí trh predstavuje obdobie, počas ktorého dochádza k rastu cien a očakáva sa, že rast bude pokračovať .To znamená, že keď niekde čítate „Trh s kryptomenami ovládli býci“, znamená to, že tento trh rastie a očakáva sa jeho ďalší rast. Nie je nikde stanovené, koľko môže býčí trh trvať. Môžu to byť týždne, mesiace či roky. Zoberme si finančnú krízu v rokoch 2007 a 2008, počas ktorej klesli akcie na rekordné minimá. Následne od roku 2009 akciové trhy začali rásť a tento rast trval do marca 2020, kedy prepukla pandémia Covid-19. Býci tak ovládli tento trh na viac ako 10 rokov.

Graf: Býčí trh na americkom akciovom trhu od roku 2009 (index Dow Jones)

Medvedí investor

Kým pri býkoch sme hovorili o raste, pri medvedích investoroch je to presný opak. Pod výrazom medvedí rozumieme pokles ceny. Ak povieme, že trh ovládli medvede, hovoríme o klesajúcom trhu. Takže kým býčí investor nakupuje aktívum, pretože očakáva jeho rast, medvedí investor aktívum predáva, pretože si myslí, že bude jeho cena klesať.

Jedna z definícii hovorí, že medvedí trh nastáva, keď akcie klesnú o 20 % zo svojich maxím. Americký akciový trh započal medvediu fázu v marci 2020, keď sa ceny akcií v priebehu niekoľkých týždňov prepadli o 30 %.

Počas medvedieho trhu je trhový sentiment negatívny a pokles akcií otriasa dôverou iinvestorov. Investori vtedy presúvajú svoje peniaze z akcií do cenných papierov s pevným výnosom. V dôsledku zhoršeného sentimentu sa zvyšuje odliv kapitálu z akciového trhu, čím sa ešte viac prehlbuje pokles.

burza byk a medved

Býk vs. medveď

Teraz už poznáte rozdiel medzi býčím a medvedím trhom. Ako je uvedené vyššie, hlavný rozdiel spočíva v tom, akým smerom sa trh vyvíja. Keď trh rastie, hovoríme o býčom trhu. Keď trh klesá, je to trh medvedí.

Aby trhy vôbec fungovali, potrebujeme býčích aj medvedích investorov. Pretože ak by mali všetci iba býčiu náladu, nebolo by komu predať svoje aktívum, to znamená, že by neexistovala protistrana a trh by tak stratil zmysel.

A prečo vlastne označenie býk a medveď? Existuje viacero názorov, no mnohí sa zhodujú na tom, že sa tým označuje spôsob útoku: kým býk útočí tak, že svojho súpera vyhodí do vzduchu (čiže nahor – rast), medveď svoju obeť udiera labami smerom nadol (nadol – pokles).

Takže zhrnutie na záver.

Býk = rast ceny
Medveď = pokles ceny

Býčí trh = rastúci trh
Medvedí trh = klesajúci trh

DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre