Kurzy kryptomien

V tejto sekcii nájdete aktuálne kurzy kryptomien, ako napr. bitcoin, ethereum, XRP alebo litecoin. Okrem kurzov kryptomien je k dispozícii aj cenový graf.

Čo vplýva na kurzy kryptomien?

Kurzy kryptomien neustále kolíšu. V zásade ide o bežný jav a pre pravidelných investorov a obchodníkov nejde o nič netypické a nezvyčajné. Otázkou však ostáva, prečo je tomu tak.

Je známe, že kryptomeny sú mimoriadne volatilné a na ich pohyboch sa dá veľmi rýchlo zarobiť, no ešte rýchlejšie prerobiť. Obzvlášť vtedy, ak sa do takéhoto investovania pustí niekto neskúsený a kryptomeny nakupuje a predáva len na základe pocitov, bez akejkoľvek obchodnej stratégie.

Cena kryptomien – či už ide o Bitcoin, Ethereum, či akýkoľvek iný altcoin – je určená ponukou a dopytom. Cena je tak určovaná tým, aký je na trhu záujem. Rozhodujúce je aj množstvo danej kryptomeny na trhu.

Ak je vysoký dopyt, ale nízka ponuka, cena stúpa. Ak je nízky dopyt, ale vysoká ponuka, cena klesá. Práve tento vzťah medzi nimi určuje cenu kryptomien. Kryptomeny v tomto zmysle nie sú jedinečné. Na podobnom princípe fungujú aj akcie či komodity, uvádza server Koinly.

Zatiaľ čo ponuka a dopyt sú základnými silami, ktoré diktujú trhové ceny, existuje veľa vonkajších faktorov, ktoré môžu ovplyvniť ponuku a dopyt.

kryptomeny
Cenu kryptomien určuje ponuka a dopyt

Prečo kurzy kryptomien tak veľmi kolíšu?

Ceny kryptomien ovplyvňujú aj faktory ako:

  • chamtivosť,
  • špekulácie,
  • vládne nariadenia,
  • trhové udalosti

Hodnota akejkoľvek kryptomeny je špekulatívna. Ľudia kupujú a predávajú na základe svojich názorov a pocitov. Pocity investorov tvoria širší trhový sortiment, ktorý môže mať obrovský vplyv na ponuku a dopyt. Obrovské zmeny na trhu môže spôsobiť aj regulácia trhov z hľadiska vládnych nariadení.

Dá sa predpovedať vývoj cien kryptomien?

kryptomeny
Na kurzy kryptomien má vplyv viacero faktorov

Nikto nedokáže na 100% predpovedať cenu kryptomien. Každý, kto tvrdí opak, klame. Existuje však niekoľko faktorov, ktoré sa využívajú na kvalitnejšie odhady toho, ktoré kryptomeny môžu v danom časovom rámci zvýšiť svoju hodnotu. Ide o:

  • trhový sentiment,
  • technickú analýzu,
  • utility,
  • konkurenciu,
  • tokenomiku,
  • riadenie,

Ako kryptomena stráca hodnotu?

Ak je príliš veľká ponuka a nedostatočný dopyt, kryptomena stráca hodnotu. Môže to byť podmienené udalosťami na trhu, slabou tokenomikou či hackermi. Bežné podvody môžu vymazať hodnotu danej kryptomeny v priebehu niekoľkých sekúnd.

Neexistuje žiadny univerzálny bezchybný spôsob, ktorým by sa dala presne určiť hodnota kryptomeny. Investori preto musia pred investovaním do kryptomien vykonať riadny prieskum trhu a zvážiť tak všetky riziká.