Čo sú kryptomeny?

bitcoin

Posledné roky získavajú kryptomeny na popularite. Kým donedávna sme si pod pojmom virtuálna mena vedeli predstaviť iba bitcoin, dnes tu máme už stovky virtuálnych mien, pričom viaceré už dosiahli trhovú kapitalizáciu v desiatkách miliárd dolárov. Čo sú to kryptomeny, ako ich ťažiť či obchodovať, čo je to blockchain, to všetko si vysvetlíme v tomto článku.

Čo je kryptomena

Ide o digitálne platidlo, ktoré je založené na asymetrickej kryptografii. Môžeme tak hovoriť o digitálnych peniazoch, ktoré sú alternatívou klasických fiat mien, ako je americký dolár, euro, britská libra a podobne. Podobne ako iné meny, aj virtuálne meny je možné zameniť napríklad za doláre alebo eurá. Každá transakcia s kryptomenami sa uskutočňuje v decentralizovanej databáze Blockchain.

O kryptomeny sa zaujímajú ľudia z viacerých dôvodov. Tým primárnym je, že ide o decentralizované peniaze, čiže nad nimi nemá kontrolu žiadna centrálna inštitúcia. Ďalšou výhodou je anonymita, rýchlosť transakcií či deflačný charakter, pretože napríklad pri bitcoine je dopredu známe množstvo meny v obehu (21 miliónov bitcoinov).

Kryptomeny a ich hlavné znaky

  • Kryptomeny majú elektronickú podobu, čiže ich nemôžete držať fyzicky (ako klasické peniaze). To má samozrejme mnoho výhod, no aj nevýhodu v podobe hackerských útokov a krádeží
  • Ide o decentralizovanú menu, čo znamená, že nad ňou nestojí žiadna centrálna banka alebo štát, ako je to pri fiat menách. Nad digitálnymi menami tak nemá nikto kontrolu.
  • Anonymita – väčšina kryptomien ponúka anonymné transakcie. Napríklad pri bitcoine sa každá jedna transakcia zaznamenáva v blockchaine. Sú však aj také kryptomeny, ktorú sú plne anonymné a nevidíte ani tieto transakcie. Takou menou je napríklad Monero alebo Dash.
  • Deflačný charakter – pri fiat menách vedia centrálne banky kedykoľvek vytlačiť nové peniaze. Jednoduché zapnú „stroje“ a natlačia toľko prostriedkov, koľko potrebujú. To samozrejme tlačí infláciou nahor. Pri kryptomenách sa takéto niečo stať nemôže, pretože tu za prvé nie sú žiadne centrálne inštitúcie a za druhé, je dopredu dané, koľko coinov je v obehu.
  • Jednoduchosť – digitálnu peňaženku na virtuálne meny si viete založiť z pohodlia domova a do pár minút (bez poplatku).

Čo je to blockchain?

S pojmom kryptomeny sa neodmysliteľne spája slovo blockchain – práve na jeho základe virtuálne meny fungujú. Čo vlastne ten blockchain je?

Ide o šifrovanú databázu, čiže zabezpečené miesto, v ktorom sa ukladajú informácie/dáta. Blockchain ale nie je klasickou databázou, ako napríklad databáza klientov v nejakej nadnárodnej korporácii, ktorá je uložená na zabezpečenom serveri.

Blockchain je distribuovaná databáza, ktorá beží na miliónoch počítačoch po celom svete. Čo to znamená? Blockchain nikto neriadi, nikto nad ním nemá kontrolu a nie je na jednom mieste, na ktorom by ho niekto jednorazovo zničil.  Základom je bezpečnosť – všetky dáta sú šifrované tzv. hashovacím algoritmom.

Ako vznikajú kryptomeny?

Jedným z bežných spôsobov vytvárania kryptomien je proces označovaný ako ťažba (Proof of Work). Je známe, že ťažba Bitcoinov je energeticky náročný proces, v rámci ktorého výkonné počítate riešia zložité hádanky. Keď ťažiar úspešne vyrieši hádanku, pridá do blockchainu nový blok transakcií a ako odmenu získava novovytvorenú kryptomenu. Avšak tento proces je vysokokonkurenčný a ťažiari sa medzi sebou pretekajú v tom, komu sa ako prvému podarí vyriešiť túto hádanku.

Iné kryptomeny používajú rôzne metódy na vytváranie a distribúciu tokenov a mnohé z nich majú výrazne menší dopad na životné prostredie. Napríklad pri metóde Proof of Stake (skratka PoS), ktorá vznikla v roku 2011 s tým, aby sa pri zabezpečení siete neplytvalo toľko energiou, sú ťažiari nahradení validátormi, ktorí pre validáciu blokov a transakcií nemusia disponovať energeticky náročnými počítačmi. To znamená, že konsenzus tú vytvárajú validátori, čo sú vlastníci kryptomien, ktorí svoje kryptomeny uzamkli na nejaký čas za účelom potvrdzovania blokov. Validátori sú väčšinou odmeňovaní transakčnými poplatkami. Čiže aj Proof of Stake je jedným z algoritmov, ktorý sa používa na riadenie blockchainových sietí.

Niektoré kryptomeny vznikajú cez ICO (skratka pre Initial Coin Offering), v preklade počiatočná ponuka coinov. Funguje to tak, že tím projektu vygeneruje tokeny založené na blockchaine, ktoré sú následne predávané prvým investorom, vďaka čomu projekt získava kapitál na financovanie. Prvým veľkým míľnikom v ICO bola kryptomena Ethereum, ktorej sa v roku 2014 podarilo cez tento proces získať približne 18 miliónov USD. Treba ale myslieť na množstvo rizík, ktoré sa s ICO spájajú. Jedným z nich je, že zverejnený projekt môže byť premysleným podvodom. Jedným z varovných znakov podvodného ICO môže byť aj anonymita tímu, čiže keď investor nedokáže overiť, kto je s projektom spojený.

Bitcoin a ostatné kryptomeny

Úplne prvou kryptomenou je Bitcoin, ktorý vznikol v roku 2009 (3. januára 2009 bol vytvorený prvý blok v blockchaine). Dodnes ide o najpopulárnejšiu a najväčšiu kryptomenu s trhovou kapitalizáciou 443 miliárd dolárov (január 2023). Jej tvorca nie je známy, teda je, ale iba pod pseudonymom Satoshi Nakamoto. Nemusí to byť len jeden človek, pokojne môže ísť  aj o skupinu ľudí, to nikto nevie.

Aj keď sa tvorca tejto kryptomeny v roku 2010 odmlčal, bitcoin spravujú dobrovoľníci z celého sveta. Vznikla organizácia Bitcoin Foundation, ktorá sa stará nielen o infraštruktúru, ale prispôsobuje bitcoin súčasným potrebám.

Za úspechom bitcoinu sa vybrali aj iné kryptomeny, označované ako alternatívne kryptomeny, tzv. altcoiny. V roku 2011 prišiel Namecoin a hneď po ňom Litecoin. Litecoin umožňuje rýchlejšie transakcie a jednoduchšiu ťažbu, pretože bol prepracovaný spôsob ťažby z SHA_256 (Bitcoin) na Scrypt.

Medzi ďalšie významné digitálne meny sa zaradil Ethereum, kryptomena založená v roku 2013 Vitalikom Buterinom. V súčasnosti je druhou najväčšou kryptomenou na svete. Viac o tejto virtuálnej mene si môžete prečítať v našom článku.

V popredí sa drží aj kryptomena XRP, ktorá funguje na základe verejne ditrubuovaného verejného protokolu.

10 najväčších virtuálnych mien

Nižšie si môžete pozrieť zoznam 10 kryptomien s najväčšou trhovou kapitalizáciou (k januáru 2023). Prvé miesto jasne obsadzuje bitcoin s trhovou kapitalizáciou 443 ml. dolárov, za ním nasleduje Ethereum (192 miliárd USD) a stablecoin Tether (67 miliárd USD).

najväčšie kryptomeny
Najväčšie kryptomeny podľa trhovej kapitalizácie (január 2023)

Ak uvažujete o investícii do kryptomien, prípadne chcete s nimi obchodovať, je vhodné vybrať si na začiatku takú, s ktorou sa bežne obchoduje a je na kryptotrhu etablovaná.

Bitcoin – prvá virtuálna mena, ktorá je dodnes najväčšou kryptomenou na svete.

Ethereum – kryptomena, ktorú v roku 2013 vytvoril programátor Vitalik Buterin. Ethereum sa využíva aj na zložitejšie finančné transakcie.

Tether – ide o stablecoin, ktorý v roku 2014 spustila spoločnosť Tether Limited Inc. Stablecoin je typ kryptomeny, ktorá je naviazaná na iné aktívum ako napr. euro alebo dolár.

BNB (Binance Coin) – ide o oficiálnu kryptomenu najväčšej kryptoburzy na svete Binance. Je to tiež natívny token siete BNB Smart Chain.

USD Coin – ide o digitálny stablecoin, ktorý je naviazaný na americký dolár.

XRP – kryptomena, ktorú vyvinula a čiastočne aj spravuje spoločnosť Ripple Labs. Táto kryptomena využíva technológiu distribuovanej knihy.

Binance USD – stablecoin vydaný spoločnosťami Binance a Paxos. Každý token BUSD je krytý americkým dolárom 1:1.

Cardano – ide o univerzálny blockchainový projekt Proof of Stake (PoS), navrhnutý tak, aby bol efektívnejšou alternatívou k sieťam proof of work (PoW).

Dogecoin – virtuálna mena, ktorá vznikla spočiatku ako vtip, dnes patrí k najhodnotnejším kryptomenám na svete. Viac o dogecoine si môžete prečítať v tomto článku.

Polygon – dobre štruktúrovaná a ľahko použiteľná platforma pre škálovanie Etherea a rozvoj infraštruktúry.

Prehľad všetkých kryptomien, ich aktuálnu hodnotu a trhovú kapitalizáciu, si môžete pozrieť na stránke coinmarketcap.com.

Nákup kryptomeny

Existuje viacero možností, ako nakúpiť kryptomeny. Medzi najbežnejšie spôsoby patria kryptomenové zmenárne a kryptoburzy ako je napr. Coinbase alebo Binance. Prípadne môžete použiť tzv. bitcoinový bankomat (môžete ich spozorovať napr. v obchodných centrách) a zakúpenú kryptomenu si poslať do svojej kryptomenovej peňaženky.

Kryptomeny
Kryptomeny

Nákup kryptomien môžeme zhrnúť do 4 hlavných krokov:

1. Výber platformy – rozhodnite sa, kde chcete kryptomenu ako napr. bitcoin alebo ethereum nakúpiť. Môže to byť známa kryptoburza, spomínaný bankomat alebo online broker. Všímajte si aj výšku poplatkov.

2. Typ peňaženky – zvážte, kam chcete nakúpenú kryptomenu uložiť. Buď si ju necháte v online peňaženke, ktorú vám ponúka kryptomenová burza, alebo si vytvoríte vlastnú kryptopeňaženku, do ktorej si kryptomenu odošlete. Existujú dva hlavné druhy peňaženiek, a to buď online peňaženka (napr. v podobe mobilnej aplikácie) alebo fyzická hardvérová peňaženka, ktorá je považovaná za najbezpečnejšiu. Myslite na to, že v prípade hackerského útoku môžete o virtuálne meny v online peňaženke prísť.

3. Realizácia nákupu – na burze si virtuálnu menu zakúpite výmenou za klasické fiat peniaze (Euro, CZK, USD..). Premyslite si, akú čiastku chcete do kryptomien investovať a zistite si aj výšku poplatkov za realizovanú transakciu.

4. Správa investície – stanovte si pre svoju investíciu plán. Chcete iba špekulovať na krátkodobý rast alebo pokles ceny, prípadne chcete kryptomeny držať dlhodobo?

Ešte predtým, ako do virtuálnych mien investujete, treba si uvedomiť, že kryptomeny sú považované za veľmi rizikové. Ich ceny sú oveľa volatilnejšie než je to v prípade tradičných aktív ako sú napríklad akcie alebo dlhopisy. Majte na pamäti, že minulá výkonnosť nie je zárukou budúcich výsledkov a pokiaľ sa rozhodnete kryptomeny zaobstarať, investujte len takú čiastku, ktorú si môžete dovoliť stratiť.

Ťažba kryptomien

Pokiaľ si kryptomenu nechcete zakúpiť na niektorej z kryptomenových búrz, môžete si ju vyťažiť. Treba ale myslieť na to, že ťažba virtuálnych mien je mimoriadne náročná a veľakrát sa neoplatí. Je to z dôvodu vysokých vstupných investícií do hardvéru a spotrebe energie. Napríklad tu si viete vypočítať, koľko vyťažíte so svojim minerom.

ťažba kryptomien
Ťažba kryptomien

Pokiaľ by ste chceli ťažiť bitcoin, potrebujete tzv. ASIC čip, ktorý disponuje obrovským ťažobným výkonom. Ide o zariadenie špeciálne nastavené na ťažbu bitcoinov. Pokiaľ by ste nechceli investovať do ťažobných zariadení, môžete si prenajať ťažobný výkon, tzv. cloud mining.

Obchodovanie s kryptomenami

Vysoká volatilnosť kryptomien prilákala aj traderov, ktorí sa snažia na týchto veľkých pohyboch cien zarobiť. Podobne ako pri iných aktívach, aj tu sa o trhovú cenu stará dopyt a ponuka. Ponuka je vo väčšine prípadov fixne daná, no dopyt sa výrazne mení. Do hry potupne vstupujú aj veľké banky či nadnárodné firmy.

Obchodovanie a kryptomeny
Obchodovanie a kryptomeny

Pokiaľ by ste nechceli kryptomeny reálne nakupovať, môžete využiť CFD kontrakty, prostredníctvom ktorých špekulujete na rast alebo pokles ceny kryptomeny. Veľkou výhodou je, že pri CFD viete uzatvoriť aj short pozíciu, čiže zarábate aj na tom, keď cena kryptomeny oslabuje. Pri CFD tiež viete využiť finančnú páku, s ktorou je však spojené riziko vyšších strát. Výhodou CFD oproti klasickému nakupovaniu kryptomien je, že si nemusíte otvárať kryptomenovú peňaženku, pretože reálne nezamieňate peniaze za kryptomeny a digitálnu menu netreba nikde uchovávať.

Na cenu vplýva nielen miera dopytu a ponuky, ale aj hackerské útoky či rôzne správy, napr. keď nejaká krajina vyhlási, že plánuje uzavrieť kryptomenové burzy a zakáže obchodovanie s virtuálnymi menami, to samozrejme spôsobí oslabenie kurzu.

Pri obchodovaní s kryptomenami buďte opatrní a predtým, ako sa rozhodnete konkrétnu kryptomenu nakúpiť, poriadne si o nej všetko zistite. Mnohé virtuálne meny sú totiž iba podvodom, na ktorom prerobíte.

Kryptomeny a stratégia HODL

Mnoho investorov do kryptomien (obzvlášť do bitcoinu) sa riadi stratégiou HODL. Ide o kryptoslangový výraz, ktorý znamená kúpiť a držať na neurčito. Pomenovanie HODL vzniklo z preklepu slova holding (držanie) a tento preklep sa objavil v jednom článku v roku 2013.

V kryptosvete sa pojem HODL stal synonymom pre dlhodobý prístup k investovaniu do kryptomien. Hodleri svoje kryptomeny nepredávajú, keď sú trhy nestabilné a klesajú, pretože veria v dlhodobý úspech držanej digitálnej meny.

kryptomena bitcoin
Bitcoin

Na záver

O tom, že kryptomeny zrejme nebudú jednorazová záležitosť, vypovedá aj skutočnosť, že ich začali akceptovať aj takí obri ako Microsoft či Starbucks. Nezostalo to však iba na korporátnej úrovni. Možno už viete, že bitcoin ako menu už akceptovalo Japonsko.

Najmä medzi mladými ľuďmi sú kryptomeny akýmsi trendy aktívom, ktoré sa oplatí držať. Avšak podobne ako pri iných aktívach, aj pri kryptomenách je to o dôvere, ktorá drží ich cenu na vyšších úrovniach. Pokiaľ ľudia prestanú virtuálnym menám veriť, potom to bude mať negatívny dopad aj na ich hodnotu.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre