Dogecoin: Spočiatku vtip, dnes multi-miliardová kryptomena

Jedným z trendov vo svete kryptomien sa stáva dogecoin. Aj keď ide o jednu z najbizarnejších virtuálnych mien, trhová kapitalizácia všetkých dogecoinov aktuálne predstavuje 32 miliárd dolárov.

To znamená, že kryptomena, ktorá vznikla ako paródia a vtip, je dnes šiestou najväčšou virtuálnou menou na svete.

Cene dogecoinu (DOGE) dopomáhajú najmä vyjadrenia miliardára a šéfa Tesly, Elona Muska. Ten sa netají sympatiami k tejto virtuálnej mene a prvýkrát ju na svieti Twitter spomenul už v apríli 2019, kedy o dogecoine napísal, že je to jeho “obľúbená kryptomena”.


Jeho tweety smerom k dogecoinu pribúdali a s nimi rástla aj hodnota tohto meme coinu.

V máji tohto roka cena dogecoinu pokorila nový rekod, keď sa natiahla k úrovni 0,74 USD, čomu opäť dopomohol Elon Musk. Ten signalizoval, že by svoje vystúpenie v komediálnej show Saturday Night Live mohol využiť na ďalšiu propagáciu dogecoinu, čo cenu hnalo nahor.

Muskove vystúpenie ale malo opačný efekt a počas show sa začala kryptomena prepadať. Dnes sa obchoduje na úrovni 24 centov.

Musk ale nie je jediným slávnym fanúšikom tejto virtuálnej meny. Fandí jej aj známy rapper Snoop Dogg, americký miliardár Mark Cuban či rockový hudobník Gene Simmon.

„Snáď ten najzábavnejší, najironickejší výsledok by bol, keby sa dogecoin v budúcnosti stal hlavnou svetovou menou,“ poznamenal raz na Clubhouse Musk.

Čo je to dogecoin a ako vznikol?

Táto kryptomena spočiatku vznikla ako paródia na bitcoin a nikto ju nebral vážne. Dogecoin v decembri 2013 založili dvaja softvéroví inžinieri Jackson Palmer a Billy Markus, ktorým celé nastavenie trvalo približne 3 hodiny. Maskotom kryptomeny sa stalo známe meme psa Shiba Inu (doge).

Kým väčšina kryptomien sa pripravuje na to, aby boli akceptované ako spoločná mena na nákup tovaru, v prípade dogecoinu to tak nie je. Táto kryptomena si ide svojou cestou a orientuje sa len na niekoľko špecializovaných trhov. Ideálny je aj pre menšie platby.

Ako dogecoin funguje?

Podobne ako bitcoin, litcoin či ethereum, aj dogecoin je kryptomena, ktorá funguje na technológii blockchain.

Dogecoin bol vytvorený ako hard fork Luckycoinu (dnes už neexistuje), ktorý bol zase hard forkom litecoinu (LTC). A práve od litecoinu si dogecoin zobral konsenzusový mechanizmus postavený na algoritme Scrypt.

Rovnako ako pri bitcoine, aj pri dogecoine účastníci blockchain siete využívajú svoj výpočtový výkon nielen na zabezpečenie siete, ale aj na tvorbu blokov pri overovaní transakcií.

Dogecoin môže byť prijatý na uskutočňovanie nákupov a platieb, avšak kryptomena nie je skutočne efektívnym uchovávateľom hodnoty. Prečo? Pretože pri dogecoine neexistuje neobmedzená zásoba a nové dogecoiny budú ťažené donekonečna.

Nauč sa obchodovať na najväčšom finančnom trhu

◉ Jedinečný online kurz

◉ 27 praktických videolekcií

◉ Zaujímavé bonusy

◉ Neobmedzený prístup

V čom sa líši od ostatných kryptomien?

Od začiatku je dogecoin braný ako sympatická a priateľská kryptomena a aj keď zažil aj nepríjemné situácie, toto pozitívne vnímanie si udržal dodnes. Svedčí o tom aj rastúca komunita, ktorá je mimoriadne aktívna. Na Reddite má 2,1 milióna fanúšikov a na Twitteri takmer 2 milióny sledovateľov.

Dá sa povedať, že oproti iným virtuálnym menám si dogecoin zachováva neformálny prístup a pôsobí ako užívateľsky prívetivá kryptomena. Na popularite mu pridali aj nulové poplatky a rýchlosť. V porovnaní s litecoinu zvládne za 10 minút až 2x viac transakcií a kým bitcoinu zaberie potvrdenie jedného bloku 10 minút, dogecoinu to zaberie 1 minútu.

Kryptomeny – trhová kapitalizácia

Záver

Jedno je isté. Aj meme kryptomena ako dogecoin má svojich priaznivcov, ktorí ju uprednostňujú pred bitcoinom.

Aká však bude jej budúcnosť? Uvidíme ďalší rast popularity tejto kryptomeny a zvyšovanie trhovej kapitalizácie? Alebo je to len “dočasný boom” a čoskoro sa dogecoin zaradí medzi ďalšie nevýrazné virtuálne meny?

Získaj odmenu 10 USD na burze COINBASE.

Stačí sa registrovať cez odkaz nižšie.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre