Apríl na trhoch: prestala hrať hudba alebo bude tanec pokračovať ďalej?

Medvedí trh
Medvedí trh

5-mesačné rallye globálnych akcií s kladnými mesačnými výnosmi sa skončilo. Globálne akcie klesli v apríli o 3,9 %, čo bolo z veľkej časti spôsobené očakávaniami trhu, že úrokové sadzby zostanú na vyšších úrovniach dlhšie, a to najmä v USA. „Mesiac začal zle, ale ku koncu sa to zlepšilo. Otázkou teda zostáva, či bol apríl len prestávkou v mrazivom tanci, alebo či hudba prestala hrať naozaj. Inými slovami, vrátime sa k rastu?,“ pýta sa vo svojom komentári Soren Otto Simonsen, senior investičný editor Saxo Bank.

Hlavnú časť negatívnej výkonnosti spôsobil americký trh, ktorý klesol o 4,2 %, kde investori zreálnili očakávania ohľadne poklesu úrokových sadzieb. V Európe sa výkonnosť znížila o 1,4 %, keďže nálada investorov sa zhoršila. „Časť z toho možno tiež pripísať očakávaniam vyšších alebo dlhšie stabilných sadzieb. Ani výsledková sezóna v Európe nebola taká silná ako v USA, čo tiež mohlo stlačiť akciový index. To by sa mohlo v máji zlepšiť,“ očakáva odborník Saxo Bank.

Ázia medzimesačne klesla o 1,5 %, najmä kvôli negatívnemu výkonu v Japonsku, ktoré tvorí takmer 35 % indexu. Japonsko aj Čína boli v centre pozornosti diskusií o potenciálnych menových intervenciách. Japonský akciový trh má za sebou ťažký mesiac s veľkou volatilitou okolo jenu, čo znamená, že Nikkei uzatvoril mesiac s poklesom takmer 4 %. Čína sa na druhej strane teší pozitívnemu sentimentu. Čínsky index Hang Seng za mesiac vzrástol o viac ako 7 %, čo prispelo k celkovému pozitívnemu výkonu rozvíjajúcich sa trhov a k nárastu o 0,3 % ako jediného regiónu.

Pri pohľade na sektory, zelené čísla za apríl zaznamenali len dva –utility (0,8 %) a energetika (0,3 %). „Najhoršie si naopak počínali nehnuteľnosti, ktoré klesli o -7,3 % v dôsledku citlivosti na úrokové sadzby. Informačné technológie a spotrebný tovar poklesol o 5 % a patrili medzi najslabšie sektory,“ dodáva.

Saxo Bank je online dánska investičná banka. V roku 1992 ju založili Lars Seier Christensen, Kim Fournais a Marc Hauschildt ako brokerskú firmu.
Zdieľať
Komentáre