Toyota zdvojnásobila zisk. Ťahúňom boli hybridy

Toyota
Toyota

Spoločnosť Toyota Motor Corp (NYSE:TM), najväčšia automobilka na svete podľa tržieb, ohlásila prudký nárast ročného zisku. Čistý zisk za fiškálny rok, ktorý sa skončil v marci, dosiahol rekordných 4,9 bilióna jenov (31,8 miliardy USD), čo je dvojnásobok v porovnaní s predchádzajúcimi 12 mesiacmi.

Prevádzkový zisk dosiahol 5,35 bilióna jenov (34 mld. USD) v porovnaní so ziskom 2,73 bil. jenov za predchádzajúci rok. K nárastu prispeli najmä vyššie celkové tržby, ktoré ťažili aj zo slabého japonského jenu. Japonský automobilový gigant celosvetovo predal viac ako 10,3 mil. kusov vozidiel, čo predstavuje historické maximum a medziročný nárast o 7,3 %.

Predaje podporil zvýšený dopyt po hybridných vozidlách automobilky. Predaj elektrifikovaných a hybridných vozidiel sa vo fiškálnom roku 2024 zvýšil na takmer 3,9 milióna vozidiel z 2,8 milióna vozidiel v predchádzajúcom roku.

Výrobca automobilov však ponúkol triezvejší výhľad na tento rok, čo je dôsledkom slabších hospodárskych podmienok na jeho najväčších trhoch. Toyota tiež uviedla, že odkúpi až 3,04 % svojich akcií za 1 bilión jenov.

Zdroje: asia.nikkei.com; investing.com

DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre