Giganti Microsoft a Alphabet so silnými výsledkami. Ťahúňom je AI

Technologickí obri Alphabet a Microsoft ohlásili silné kvartálne výsledky, ktoré prekonali očakávania analytikov. Microsoft vykázal za uplynulý štvrťrok zisk 21,9 miliardy USD, čo predstavuje  medziročný nárast o 20 %. Alphabet, materská spoločnosť Google, dosiahla zisk 23,7 miliardy dolárov, čo je 57 % nárast oproti rovnakému obdobiu pred rokom.

Tržby Microsoftu medziročne vzrástli o 17 % na 61,9 mld. dolárov a tržby Alphabet sa zvýšili o 15 % na 80,54 mld. dolárov. Výsledky oboch firiem prekonali očakávania analytikov, za čo podľa riaditeľov firiem vďačia rozmachu umelej inteligencie (AI).

Alphabet navyše oznámil, že po prvýkrát akcionárom vyplatí dividendu 20 centov na akciu, ktorá bude vyplatená 17. júna. Akcie Alphabet v rámci obchodovania po uzavretí burzy vzrástli o viac ako 10 % a akcie Microsoft vyskočili takmer o 5 %.

Investori ocenili rast divízie Google Cloud, ktorá vygenerovala prevádzkový príjem vo výške 900 miliónov USD, čo je výrazný nárast oproti 191 miliónom USD pred rokom. Google Cloud má tretí najväčší podiel na trhu, za AWS od Amazonu a Azure od Microsoftu.

Zo silného dopytu po cloudových službách ťažil aj Microsoft a jeho cloudová platforma Azure. Podľa tlačovej správy spoločnosti Microsoft divízia dosiahla tržby vo výške 26,7 miliardy USD, čo je nárast o 31 %. Spoločnosť uviedla, že na raste tohto segmentu sa 7 percentuálnymi bodmi podieľala umelá inteligencia.

Investície Microsoftu do umelej inteligencie mu pomohli predbehnúť Apple z pohľadu trhovej hodnoty. „Microsoft Copilot a Copilot Stack vytvárajú novú éru vývoja umelej inteligencie, ktorá vedie k lepším obchodným výsledkom v každej úlohe a odvetví,“ hovorí Satya Nadella, generálny riaditeľ spoločnosti Microsoft. Nadella zároveň zdôrazňuje význam veľkých investícií spoločnosti do umelej inteligencie a cloudových služieb.

Jednotka Microsoftu zameraná na produktivitu a obchodné procesy, ktorú podporil dopyt po službách Office 365 a Dynamics 365, zvýšila tržby o 12 % na 19,6 miliardy USD, zatiaľ čo segment osobných počítačov spoločnosti, ktorý zahŕňa operačný systém Windows, zariadenia Surface a Xbox, vzrástol o 17 % na 15,6 miliardy USD.

Ďalšou významnou oblasťou boli hry, pričom príjmy z obsahu a služieb Xboxu prudko vzrástli o 62 % po tom, ako Microsoft prevzal spoločnosť Activision Blizzard za 69 miliárd USD.

Podobne ako Microsoft, aj spoločnosť Alphabet zdvojnásobila svoj podiel na generatívnej AI a to prostredníctvom jazykových modelov ako je Gemini. Tieto technológie využíva v produktoch, ako sú Google Search, Gmail, Dokumenty a ďalšie, aby zlepšila používateľské skúsenosti.

DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre