Buffett sedí na rekordnom objeme hotovosti. Ide o medvedí signál?

Warren Buffett (Foto: Flickr)

Výška hotovosti spoločnosti Berkshire Hathaway (BRK-A, BRK-B) dosiahla v prvom štvrťroku rekordných 189 miliárd USD. Investičný konglomerát hviezdneho investora Warenna Buffetta o tom informoval vo svojej sobotňajšej kvartálnej správe.

93-ročný Buffett pred akcionármi uviedol, že úroveň hotovosti pravdepodobne dosiahne 200 miliárd dolárov do konca aktuálneho štvrťroka.

Medvedí signál?

Ako uvádza jeden z investorov, hromadenie hotovosti môže signalizovať, že Buffett očakáva pokles na akciovom trhu. „Buffett je medvedí. Dokazuje to tým, že zvýšil svoju masívnu hotovostnú pozíciu na 200 miliárd dolárov, predáva akcie spoločnosti Apple (AAPL) a hovorí, že nevidí výhodné obchody,“ uviedol Bill Smead, riaditeľ spoločnosti Smead Capital Management a dlhoročný pozorovateľ Buffetta.

Rozhodnutie Berkshire zredukovať svoj podiel v Apple a navýšiť hotovosť je krok, ktorý podľa Buffetta dáva vzhľadom na súčasné makroekonomické prostredie zmysel. „Nemyslím si, že niekto, kto sedí za týmto stolom, má predstavu, ako ju efektívne využiť, preto ju nevyužívame,“ povedal Buffett v reakcii na otázku, prečo Berkshire nevyužíva svoju multimiliardovú hotovostnú rezervu.

Warren Buffett (Foto: Flickr)

Ďalší predaj akcií Apple

Berkshire v prvom štvrťroku znížila svoju pozíciu v spoločnosti Apple o približne 13 %. Je to druhý kvartál po sebe, čo konglomerát zredukoval svoj podiel vo výrobcovi iPhonov. Buffett tiež prezradil, že Berkshire predala celý svoj podiel v spoločnosti Paramount so stratou. „Za rozhodnutie o Paramount som bol 100 % zodpovedný,“ povedal na výročnom stretnutí akcionárov. „Bolo to stopercentne moje rozhodnutie, predali sme celý podiel a prišli sme o dosť peňazí.“

Berkshire Hathaway ovláda desiatky dcérskych spoločností, ktoré pôsobia v rôznych odvetviach. Okrem toho má významné podiely v mnohých známych podnikoch ako napr. Coca Cola alebo Apple.

98 %

Spoľahlivý broker

Investovanie do fyzických akcií

350+ ETF

Zákaznícka podpora v SK / CZ jazyku

77% účtov retailových investorov končí pri obchodovaní s týmto poskytovateľom v strate.

DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre