Williams z Fedu: Nakoniec dôjde k zníženiu sadzieb

John Williams, prezident newyorského Fedu
John Williams, prezident newyorského Fedu

Prezident Federálnej rezervnej banky v New Yorku John Williams v pondelok povedal, že v určitom bližšie neurčenom čase americká centrálna banka zníži svoju základnú úrokovú sadzbu. „Nakoniec dôjde k zníženiu sadzieb, ale v súčasnosti je menová politika na veľmi dobrej úrovni,“ povedal pred konferenciou Milken Institute v Beverly Hills.

Jeho vyjadrenia prichádzajú po tom, ako Federálny rezervný systém (Fed) na svojom minulotýždňovom zasadnutí ponechal hlavnú úrokovú sadzbu na nezmenenej úrovni 5,25 % až 5,5 %. Členovia menového výboru FOMC zároveň signalizovali, že na tejto úrovni pravdepodobne zostane počas bližšie neurčeného obdobia, kým nezískajú ďalšie dôkazy o tom, že inflácia sa približuje k inflačnému cieľu.

Williams tiež uviedol, že ekonomika sa celkovo vracia do lepšej rovnováhy, pričom očakáva, že hrubý domáci produkt tento rok porastie tempom o 2 % až 2,5 % po tom, ako minulý rok rýchlo expandoval. Taktiež poznamenal, že úsilie Fedu o zredukovanie objemu súvahy prebiehalo dobre a neznepokojilo trhy.

Údaje z amerického trhu práce zverejnené v piatok ukázali, že ekonomika USA v apríli vytvorila menej pracovných miest, ako sa očakávalo, čo podporilo očakávania, že Fed by čoskoro mohol znížiť sadzby. Prostredie nižších sadzieb prospieva rizikovým aktívam ako sú akcie – akciový index S&P 500 v pondelok získava 0,82 %, Dow Jones pridáva 0,45 % a technologický Nasdaq Composite je vyššie o 0,90 %.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre