Inflácia v USA sa ochladzuje. Trhy okamžite zareagovali

americký dolár

Spotrebiteľské ceny v USA rástli v apríli pomalšie ako sa očakávalo, čo naznačuje, že inflácia na začiatku druhého štvrťroka pokračovala v klesajúcom trende. Dnes zverejnená správa podporila očakávania, že by americká centrálna banka (Fed) mohla v septembri prikročiť k znižovaniu sadzieb.

Index spotrebiteľských cien (CPI) minulý mesiac vzrástol o 0,3 % po tom, ako v marci a februári rástol o 0,4 %. Medziročný rast cien v apríli dosiahol 3,4 %, čo je pokles z marcových 3,5 %. Ekonómovia oslovení agentúrou Reuters predpokladali, že index CPI medzimesačne vzrastie o 0,4 % a medziročne sa zvýši o 3,4 %. Jadrová inflácia, ktorá nezahŕňa ceny potravín a energií, v apríli dosiahla 3,6 %, pričom v marci to bolo 3,8 %.

Väčšina ekonómov očakáva, že Fed by mohol úroky začať znižovať v septembri. Len pár analytikov počíta so znižovaním sadzieb na júlovom zasadnutí.

Centrálna banka začiatkom tohto mesiaca ponechala svoju základnú úrokovú sadzbu nezmenenú v súčasnom pásme 5,25 % – 5,50 %, kde sa nachádza od júla minulého roka. Od marca 2022 Fed zvýšil svoju základnú sadzbu o 525 bázických bodov.

Finančné trhy okamžite zareagovali. Kým výnosy štátnych dlhopisov klesli, futures na americké akcie poskočili nahor. Výnosy 10-ročných amerických dlhopisov sa znížili o približne 9 bázických bodov na 4,36 %. Futures na akciový S&P 500 vzrástol o 0,50 %.

Vyhliadky nižších sadzieb neprospievajú americkému doláru, ktorý oslabil voči ostatným hlavným menám. V čase publikovania tohto článku dolárový index stráca približne 0,44 %.

DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
rm stock Komentáre