Čo je dolárový index a ako s ním môžeme obchodovať?

americký dolár

Dolárový index (označenie DXY alebo USDX) meria hodnotu amerického dolára voči šiestim zahraničným menám. Keď dolár posilňuje, dolárový index stúpa. Naopak, keď dolár oslabuje, index klesá. Vo finančných médiách je preto často označovaný ako ukazovateľ toho, ako sa aktuálne vyvíja americký dolár.

Zloženie dolárového indexu

Dolárový index je geometrickým váženým priemerom šiestich cudzích mien. Váha každej meny je iná a závisí od veľkosti hospodárstva krajiny (alebo zoskupenia krajín). Ide o tieto meny:

  • Euro (EUR) – 57,6%
  • Japonský jen (JPY) – 13,6 %
  • Britská libra (GBP) – 11,9 %
  • Kanadský dolár (CAD) – 9,1 %
  • švédska koruna (SEK) – 4,2 %
  • Švajčiarsky frank (CHF) – 3,6 %

Na základe vyššie uvedeného koša mien môžeme povedať, že dolárový index je celkom efektívny nástroj, ktorým vieme merať globálnu silu amerického dolára. Je ale zaujímavé, že index nezohľadňuje aj meny veľkých obchodných partnerov USA, ako je čínsky jüan, mexické peso alebo austrálsky dolár. Objavujú sa preto názory, že by sa index mal aktualizovať, aby bol modernejší a lepšie odrážal súčasný vývoj.

História dolárového indexu

Pred 70. rokmi 20. storočia, v čase, keď bol americký dolár naviazaný na fyzické zlato, existovala minimálna potreba dolárového indexu. Po ukončení zlatého štandardu v roku 1971 začal kurz dolára kolísať voči iným fiat menám. Preto v roku 1973 Federálny rezervný systém (Fed) založil dolárový index, ktorého úlohou je sledovať vývoj hodnoty amerického dolára.

Jeho základná hodnota bola stanovená na úrovni 100. Napr. pokiaľ index vzrastie na 115, znamená to, že hodnota dolára vzrástla o 15 % (v porovnaní so základnou hodnotou). V roku 2008 index klesol na minimum 70, čo znamená oslabenie hodnoty dolára o 30 %. V súčasnosti je dolárový index (DXY) na úrovni 106,63. Od roku 1985 je dolárový index spravovaný a počítaný spoločnosťou Intercontinental Exchange (ICE).

Graf: Vývoj dolárového indexu za posledných 50 rokov

Obchodovanie s dolárovým indexom

Podobne, ako vieme obchodovať na burze s akciami a akciovými indexmi, je možné obchodovať aj s indexom USDX. Medzi najjednoduchšie spôsoby patrí fond obchodovaný na burze (ETF), ktorý priamo sleduje vývoj indexu. Známym ETF fondom, ktorý sleduj vývoj dolárového indexu, je fond Invesco DB USD Bullish ETF.

Ďaľšou možnosťou, ako obchodovať s dolárovým indexom, je kontrakt CFD (Contract for difference). Ide o zmluvu medzi nami a našim maklérom, ktorá nás zaväzuje vyplatiť rozdiel medzi otváracou a zatváracou cenou podkladového inštrumentu.

Obchodovanie s dolárovým indexom je pre investorov spôsob, ako získať expozíciu voči americkému doláru. Je to tiež spôsob, ako sa zabezpečiť proti neočakávaným pohybom amerického dolára. V prípade, že nechcete, aby rastúci dolár negatívne ovplyvnil vaše akciové portfólio, môžete si kúpiť index amerického dolára. Pokiaľ by dolár posilnil, straty z akcií by vám vykompenzovala pozícia v dolárovom indexe.

Zdroje: seekingalpha.com; investopedia.com

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre