Cena zlata rastie, dolár oslabuje. Trhy čakajú na inflačné dáta z USA

Trhy sa dnes pripravujú na zverejnenie kľúčovej správy o inflácii v USA, ktorá môže určiť ďalšie smerovanie menovej politiky Fedu.

Analytici v prieskume Reuters očakávajú, že index CPI v apríli medzimesačne vzrástol o 0,3 %, čo predstavuje pokles oproti rastu o 0,4 % v predchádzajúcom mesiaci. Na medziročnej báze by sa tak inflácia v USA mala v apríli spomaliť z marcových 3,5 % na 3,4 %. Pri jadrovej inflácii sa predpokladá spomalenie z 3,8 % v marci na 3,6 %.

Kým dolár pred správou, ktorá príde o 14:30 (nášho času) oslabuje, cena zlata dnes mierne získava. Na pozadí nižších výnosov štátnych dlhopisov americký dolár v stredu klesol na jednomesačné minimum voči euru.

Cena zlata pridáva 0,37 % na 2364 dolárov za uncu. Tohtoročný dynamiku zlata možno pripísať silnému dopytu, ktorý poháňajú nákupy centrálnych bánk. Ďalším faktorom, ktorý zlatu prospieva, je zvýšený záujem o zabezpečenie sa proti inflácii.

Nevýrazná správa o zamestnanosti a vývoji miezd v USA za apríl, ktorá bola zverejnená minulý týždeň, podporila očakávania, že Fed by mohol znížiť sadzby do septembra tohto roka. Predseda Fedu Jerome Powell v utorok uviedol, že očakáva pokračovanie poklesu inflácie v USA až do roku 2024 a poznamenal, že je nepravdepodobné, že by centrálna banka musela opäť zvýšiť úrokové sadzby.

DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
rm stock Komentáre