So znižovaním sadzieb sa netreba ponáhľať, uvádza šéf Fedu

Jerome Powell, šéf Fedu
Jerome Powell, šéf Fedu (Flickr / Federalreserve)

Federálny rezervný systém (Fed) sa so znižovaním úrokových sadzieb neponáhľa. Vyplýva to z poznámok predsedu Fedu, Jeroma Powella, ktoré v stredu predložil zákonodarcom v Kongrese.

„Pokiaľ ide o tento cyklus sprísňovania, domnievame sa, že naša základná úroková sadzba je na svojom vrchole,“ poznamenal Powell. „Ak bude vývoj ekonomiky v súlade s očakávaniami, pravdepodobne bude vhodné začať v určitom okamihu tohto roka uvoľňovať menovú politiku.“ Inak povedané, pokiaľ bude ekonomika spolupracovať, znižovanie sadzieb zostáva na stole.

Z postoja Fedu je zjavné, že sa nikam neponáhľa: „Výbor neočakáva, že bude vhodné znížiť cieľové rozpätie sadzieb, kým nezíska väčšiu dôveru, že sa inflácia udržateľne približuje k 2 percentám,” uvádza sa v poznámkach. „Ekonomický výhľad je však neistý a pokračujúci pokrok smerom k nášmu 2-percentnému inflačnému cieľu nie je zaručený,” poznamenáva Powell.

Komentáre šéfa Fedu prichádzajú uprostred obáv, že sa pokles inflácie môže zastaviť. Nedávne ekonomické údaje ukázali, že cenové tlaky v januári pretrvávali, čo viedlo investorov k tomu, aby prehodnotili svoje očakávania zníženia sadzieb v tomto roku.

Trhy teraz podľa futures odhadujú, že prvé zníženie sadzieb príde v lete – to je posun oproti začiatku roka, kedy investori očakávali, že prvé zníženie by mohlo prísť na jar.
Napriek tomu načasovanie a tempo znižovania sadzieb zostáva vo vzduchu. Jasné je, že tvorcovia politiky Fedu sa vo všeobecnosti zhodujú v tom, že v nasledujúcich mesiacoch chcú vidieť stabilnejší pokrok.

Zdroje: cnn.com; cnbc.com

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre