Je tu nová meme rally? Akcie GameStop a AMC opäť prudko rastú

gamestop
Gamestop (Wikimedia)

Akcie spoločností GameStop a AMC pokračujú v raste aj v utorkovom obchodovaní. Akcie GameStop (GME) dnes získavajú 53 % po tom, čo pondelkovú seansu ukončili rastom o 74,4 %. Akcie spoločnosti AMC aktuálne pridávajú 30 %, pričom v pondelok vzrástli o 78,4 %. To znamená, že za posledné 2 dni tieto meme akcie posilnili o viac ako 100 %.

Jedným z faktorov prudkého rastu je prekvapivý návrat obľúbeného obchodníka Keitha Gilla, známeho pod prezývkou Roaring Kitty. Práve on bol jednou z hlavných postáv trhového šialenstva v roku 2021, kedy sa dav amatérskych investorov z Reddit fóra WallStreetBets postavil veľkým hráčom z Wall Street.

Drobní investori vtedy spôsobili prudký nárast cien akcií spoločnosti GameStop a ďalších firiem, ako sú AMC Entertainment a Bed Bath & Beyond. Tieto akcie nakupovali a držali nie na základe ich ziskovosti a fundamentov, ale kvôli sympatiám. Tie sú teraz všeobecne známe ako meme akcie, čo sú akcie, ktoré sa stávajú virálnymi na sociálnych sieťach a tvorí sa okolo nich akýsi kult.

Investor Keith Gill sa rýchlo ocitol v hľadáčiku amerických úradov, čo viedlo k jeho vypočutiu v Kongrese v roku 2021. Obchodník uviedol, že sa mu akcie GameStop zdali podhodnotené a nemal v úmysle podnecovať toto šialenstvo. Dodal, že keď v roku 2019 kúpil akcie spoločnosti GameStop za 5 USD, nikdy si nepredstavoval, že by jedného dňa mohli vzrásť na takmer 500 USD.

Gill, ktorý sa na tri roky odmlčal, začal opäť postovať na sieť X. Experti ale dodávajú, že súčasná meme rally je doslova ničím v porovnaní s tým, čo sa stalo v roku 2021. Zakladateľ a generálny riaditeľ finančnej siete tastylive Tom Sosnoff pre Yahoo Finance uviedol, že prudké nárasty akcií spôsobili firmy, ktoré sú vysokofrekvenčnými obchodníkmi a snažia sa uchmatnúť „kúsok koláča“.

DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
rm stock Komentáre