Čo sú meme akcie?

Meme akcie

Meme akcia je akcia spoločnosti, ktorej cena rýchlo stúpa vďaka pozornosti internetových fanúšikov. Meme akcie zvyčajne získavajú popularitu prostredníctvom diskusných vlákien na stránkach komunitných fór.

Ide o akcie firiem, ktoré získali virálnu popularitu vďaka zvýšenej konverzácii a príspevkom na sociálnych sieťach. Tieto online komunity môžu venovať intenzívny výskum a zdroje konkrétnej akcii. Meme akcie majú často v diskusných vláknach, akými sú najmä Reddit, Twitter alebo Facebook silnejší diskurz a zvýšený záujem o analyzovanie.

Komunity, ktoré sa zameriavajú na meme akcie, sa niekedy snažia ovplyvňovať ceny týchto akcií, no akcionári sú často nezávislí jednotlivci, z ktorých každý má svoje vlastné investičné názory a preferencie. Ich akcie zvyčajne iniciujú short squeez.

Cenu meme akcií ovplyvňujú najmä konverzácie a príspevky na webových stránkach a stránkach sociálnych médií, ako sú Reddit, Twitter a Facebook.

Meme akcie sú skutočné akcie kótované na burzách a dostupné na obchodovanie. Ich príťažlivosť však často tkvie nie v ich hodnote, ale v zábavnom ponímaní ako špekulatívnych hračiek.

Prečo názov meme akcia?

Ako už možno viete, mém, resp. meme označuje myšlienku, ktorá sa rýchlo šíri medzi ľuďmi prostredníctvom internetu. Väčšinou nadobúdajú podobu vtipných príspevkov na sociálnych sieťach a virálnych videí. Meme akcie sa tak nazývajú preto, lebo aj myšlienky o nich sa rýchlo šíria online v sociálnych médiách a na webových fórach.

Meme akcie nemusia byť nevyhnutne hodnotným aktívom. Tieto online komunity, ako napríklad populárne fórum WallStreetBets na sieti Reddit, koordinujú nákupy a predaje s cieľom ovplyvniť ceny akcií. S dostatočnou online podporou si meme akcie môžu udržať zvýšené ceny bez ohľadu na to, aké je zdravie či hodnota spoločnosti.

Kedy sa objavila prvá meme akcia?

Tieto akcie sa objavili až v roku 2020 prostredníctvom fóra Reddit (Wallstreetbets). Na rozdiel od svojich predchodcov a iných investičných diskusných fór sa WallStreetBets stalo známym pre svoj nekonvenčný a často neúctivý tón. Na tomto a ďalších fórach, ktoré sa odvtedy objavili, používatelia spolupracujú na identifikácii cieľových akcií a ich následnej propagácii, pričom do toho vkladajú aj svoje vlastné peniaze. Propagácia meme akcií spočíva zväčša v nákupe a držaní akcie aj po prudkom náraste ceny.

Prvou meme akciou bola akcia GameStop. V auguste 2020 zverejnila Roaring Kitty na YouTube virálne video, v ktorom uviedla argumenty, prečo by akcie kamenného maloobchodného predajcu videohier GameStop Corp mohli stúpnuť z 5 na 50 USD za akciu. Aktivitu meme akcií výrazne podporili znudení jednotlivci, ktorí uviazli doma počas pandémie súvisiacej s vypuknutím koronavírusu Covid-19.

gamestop
Gamestop (Wikimedia)

ETF na meme akcie

Spoločnosť Roundhill Investments spustila v decembri 2021 ETF fond zameraný na meme akcie pod názvom „MEME“. Fond MEME obsahuje rovnomerne vážené portfólio 25 akcií na základe popularity sociálnych médií a nálady na trhu. Určitým cenným papierom sa na začiatku priradí skóre aktivity v sociálnych médiách alebo „meme“. Teda počet zmienok o spoločnosti alebo jej tzv. „tickeri“ na konkrétnych platformách sociálnych médií za sledované 14-dňové obdobie, pričom sa zohľadňuje ich short záujem. Do portfólia, ktoré sa prehodnocuje a vyvažuje dvakrát mesačne, sa zaradí 25 najlepších firiem.

Akú cenu majú meme akcie dnes?

Viaceré z meme akcií, ktoré v roku 2021 zaznamenali veľmi vysoké ocenenia, v roku 2022 výrazne klesli, niekedy až pod úroveň, na ktorej začínali.

Iné, najmä GameStop, zostávajú na vyšších úrovniach, aj keď sú stále oveľa nižšie ako ich historické maximá.

Akcie Gamestop (GME)

Hoci si viacerí investori mysleli, že investovanie do akcií tohto typu bude iba krátkodobým šialenstvom, tento fenomén sa postupne stále vyvíja. V lete 2022 dosiahli napríklad meme akcie kamenného maloobchodu Bed Bath & Beyond (BBBY) extrémne hodnoty, keď krátkodobo vzrástli o 314 %, no následne sa opäť prepadli.

Meme akcie, ktoré vlastnia mladší investori, sa stále považujú za spôsob, ako v krátkom čase dosiahnuť nadpriemerné výnosy, najmä vzhľadom na rastúce náklady na bývanie a infláciu. Tieto akcie sú však naďalej veľmi volatilné a rizikové.

Zdroje: investopedia.com; weforum.org; nerdwallet.com

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre