Ak sa chce Fed vyhnúť katastrofe, mal by sadzby znižovať pomaly, hovorí miliardár Griffin

Zakladateľ a výkonný riaditeľ investičnej spoločnosti Citadel Ken Griffin si myslí, že Federálny rezervný systém (Fed) by mal v boji s infláciou znižovať sadzby pomalým tempom.

„Ak by som bol na ich mieste, neznižoval by som (sadzby) príliš rýchlo,“ povedal v utorok na konferencii International Futures Industry v Boca Raton na Floride. „To najhoršie, čo by Fed mohol urobiť, je znížiť sadzby, potom čakať a potom rýchlo zmeniť smer späť k vyšším sadzbám. To by bol podľa mňa ten najničivejší postup, aký by mohli zvoliť,“ hovorí Griffin.

Jeho komentár prichádza v čase, keď februárové dáta ukázali, že inflácia v USA opäť rastie a to rýchlejšie, než sa očakávalo. Nárast inflačných tlakov môže Fed viesť k tomu, aby so znižovaním sadzieb počkal minimálne do leta.

Investor hovorí, že naďalej tu pretrvávajú faktory, ktoré udržiavajú ceny na vysokej úrovni.

„Stále máme obrovské množstvo vládnych výdavkov. To pôsobí proinflačne. A tiež sa dostávame do obdobia historickej deglobalizácie. Takže máme dva veľké, veľké protivetry, ktoré naďalej podporujú infláciu,“ povedal Griffin.

Hoci miera inflácie výrazne zaostáva za svojím maximom z polovice roka 2022, stále sa drží nad 2-percentným cieľom Fedu.

Kenneth Griffin je americký investor a manažér hedžových fondov. Je zakladateľom a generálnym riaditeľom nadnárodnej investičnej spoločnosti Citadel LLC. Podľa magazínu Forbes sa aktuálna hodnota jeho majetku odhaduje na viac ako 36 miliárd dolárov.

Zdroje: cnbc.com; marketwatch.com

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre