Inflácia v USA zostáva tvrdohlavá. Odloží Fed zníženie sadzieb?

Jerome Powell, šéf Fedu (Flickr / Federalreserve)

Z nových ekonomických dát vyplýva, že inflácia v USA zostáva naďalej „tvrdohlavá“. Index spotrebiteľských cien (CPI) vo februári medzimesačne vzrástol o 0,4 %, čo je zrýchlenie oproti januárovému nárastu o 0,3 %. Medziročný rast cien vo februári predstavoval 3,2 % oproti 3,1 % v januári.

Jadrová inflácia, ktorá nezahŕňa volatilnejšie ceny potravín a energií a je považovaná za lepší prediktor cenových trendov, vo februári medzimesačne vzrástla o 0,4 % a na medziročnej báze o 3,8 %. To je mierny pokles oproti 3,9 % zaznamenaným v decembri a januári, ale je to rýchlejší rast, ako očakávali ekonómovia oslovení FactSet.

Ako uvádza Washington Post, keď bol ohlásený januárový nárast inflácie, tvorcovia politiky to rýchlo pripisovali sezónnym vplyvom, ktoré často prináša začiatok roka. Údaje za február sú ale spoľahlivejšie a vyvolávajú otázku, či je tento vývoj dočasný, alebo ide o začiatok nového trendu.

Ročná miera inflácie v USA
Ročná miera inflácie v USA (Zdroj: Washington Post)

„Vzhľadom na to, že inflácia je o niečo vyššia, než sa očakávalo, myslíme si, že je to hod mincou, či Fed zníži úrokové sadzby v júni, alebo či zaujme konzervatívnejší prístup a počká do septembra,“ uviedol Skyler Weinand, hlavný investičný riaditeľ spoločnosti Regan Capital so sídlom v Dallase.

„Ukazuje sa, že posledná míľa cenovej stability je najťažšia; inflácia dokázala spomaliť z 9 % na 3 % pomerne rýchlo, ale cesta k 2 %-nému cieľu Fedu môže trvať dlhšie, než sa očakávalo,“ dodal Weinand.

Júnové zníženie sadzieb je stále v hre

Aj keď sa inflácia javí ako tvrdohlavá, časť expertov si nemyslí, že to Fed odradí od zníženia sadzieb v tomto roku, keďže inflácia postupne klesá z najvyšších úrovní z roku 2022.

Francis Donald, hlavná ekonómka spoločnosti Manulife, v relácii Yahoo Finance LIVE povedala, že údaj CPI bol „na prvý pohľad trochu jastrabí“, ale ak sa trh práce a spotrebiteľské výdavky začnú zmierňovať, „jún sa javí ako rozumný čas na očakávanie prvého zníženia sadzieb.“

Ani John Stoltzfus, hlavný investičný stratég Oppenheimer neočakáva, že dnes zverejnené dáta vyústia do nejakej “drámy” Fedu o tom, či do toho „má alebo nemá ísť“.

Očakáva sa, že Fed bude na svojom zasadnutí 19. až 20. marca držať sadzby stabilné, hoci obchodníci sa zamerajú na aktualizované ekonomické a úrokové projekcie centrálnej banky. Ako vyplýva z údajov CME Group, po zverejnení údajov trhy počítali s takmer 100 % pravdepodobnosťou, že Federálny rezervný systém ponechá sadzby na budúci týždeň nezmenené. Trhy však naďalej do značnej miery očakávajú, že centrálna banka začne znižovať sadzby na svojom júnovom zasadnutí, pričom pravdepodobnosť zníženia v júni v súčasnosti predstavuje 60 %.

Zdroje: thestreet.com; washingtonpost.com; Finance Yahoo

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre