Ekonomika USA v máji vytvorila 272-tisíc pracovných miest

USA vlajka

Americká ekonomika v máji vytvorila viac pracovných miest, ako sa očakávalo, zatiaľ čo miera nezamestnanosti sa zvýšila na 4 %.

Z údajov Štatistického úradu práce vyplýva, že na trhu práce v USA v máji pribudlo 272 000 pracovných miest mimo poľnohospodárskeho sektora, čo je výrazne viac, ako očakávaných 185 000. Miera nezamestnanosti vzrástla z 3,9 % na 4 %. V apríli v americkej ekonomike pribudlo 165 000 pracovných miest.

Správa prichádza v čase, keď akciový trh dosahuje rekordné maximá v súvislosti s miernejšími ekonomickými dátami, ktoré podporili očakávania, že Federálny rezervný systém (Fed) môže od septembra znížiť úrokové sadzby. Investori preto dúfali, že pracovný trh vykáže známky oslabenia, no silné dáta môžu Fed podnietiť k opatrnosti.

Európska centrálna banka (ECB) vo štvrtok prvýkrát od roku 2019 znížila sadzby, čím sa zvýšil tlak na Fed, aby začal uvoľňovať svoju menovú politiku.

Fed o sadzbách rozhodne budúci týždeň po svojom zasadnutí, ktoré sa uskutoční 11. – 12. júna. Podľa nástroja CME FedWatch centrálna banka tentoraz s najväčšou pravdepodobnosťou ponechá sadzby na rovnakej úrovni, ale existuje približne 70 %-ná pravdepodobnosť, že tvorcovia menovej politiky v septembri znížia sadzby.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
rm stock Komentáre