Čína spomaľuje

Uplynulý týždeň bol pre akciové trhy negatívny. Obzvlášť to platilo v Číne. Čínsky akciový trh stiahol so sebou aj akcie rozvíjajúcich sa trhov, ktoré klesli o 3 %. Kým japonské akcie si od začiatku roka pripísali 17,4%, rozvíjajúce sa trhy len 4,3%. USA a Európa zhodne po takmer 10%.

„Čína je tak aj naďalej príbehom dvoch krokov vpred a jedného späť. Navyše, nové čísla o PMI vo výrobnom sektore a sektore služieb tiež prekvapili negatívne, keď májový PMI vo výrobe dokonca klesol pod 50, čo naznačuje kontrakciu ekonomiky,“ hovorí hlavný akciový stratég Saxo Bank Peter Garnry . Na úrovni sektorov zaznamenali mierne zisky len sektory komunikačných a verejnoprospešných služieb, zatiaľ čo zdravotná starostlivosť zaznamenala najväčšie oslabenie výkonu o 2,1 %.

Napriek neúspechu zdravotníctva, očakávané výnosy pre sektor stále patria medzi najvyššie, pričom ich prekonáva len energetika. Nasledujú financie a IT. Najhorším sektorom z hľadiska očakávaných výnosov zostávajú naďalej nehnuteľnosti.

Je AI naozaj rastový všeliek?

Uplynulý týždeň dostali zabrať nielen akcie, ale pod paľbu sa dostala aj umelá inteligencia. „Investorov negatívne prekvapili výsledky Salesforce a Dell Technologies, ktoré spochybnili, či sa masívne investície do generatívnej umelej inteligencie naozaj premietajú do vyššieho rastu širšieho technologického ekosystému,“ hovorí akciový stratég Saxo Bank Peter Garnry. Tieto výsledky zapadajú do rámca, na ktorý nedávno upozornil generálny riaditeľ a spoluzakladateľ DeepMind Demis Hassabis, keď hovoril, že generatívna AI zameraná na tvorbu obsahu odvádza pozornosť a zdroje od výskumu v oblasti AI, ktorá bude z dlhodobého hľadiska dôležitá. Aj laureát Nobelovej ceny Paul Romer upozornil na riziká spojené so súčasným nadšením z AI, ktoré môže vytvárať bubliny.

Saxo Bank je online dánska investičná banka. V roku 1992 ju založili Lars Seier Christensen, Kim Fournais a Marc Hauschildt ako brokerskú firmu.
Zdieľať
rm stock Komentáre