Inflácia v Británii klesla na takmer 3-ročné minimum

veľká británia

Rast cien v Spojenom kráľovstve sa výrazne spomaľuje. Ako dnes oznámil tamojší štatistický úrad, spotrebiteľské ceny v apríli v porovnaní s rovnakým mesiacom minulého roka rástli o 2,3 %, čo predstavuje pokles z marcových 3,2 %. Ide o najnižšie tempo rastu cien od júla 2021. 

Napriek ochladeniu inflácie sú čísla sklamaním, keďže analytici ako aj samotná centrálna banka Bank of England počítali s poklesom inflácie na 2,1 %.

Inflácia v sektore služieb, ktorú ostro sledujú aj predstavitelia centrálnej banky, klesla iba mierne zo 6 percent v marci na 5,9 percenta v apríli.

Ekonómovia sa domnievajú, že vyššie než očakávané údaje o inflácii znižujú pravdepodobnosť, že Bank of England na svojom zasadnutí 20. júna zníži úrokové sadzby. Považujú za pravdepodobnejšie, že prvé zníženie úrokov príde v auguste.

Svedčí o tom aj stredajší nárast výnosov dlhopisov. Výnosy dvojročných dlhopisov sa ráno pohybovali na úrovni 4,47 %, zatiaľ čo výnosy desaťročných dlhopisov dosahovali 4,27 %. Britská libra voči doláru a euru mierne posilnila.

Zdroj: independent.co.uk; handelsblatt.com

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
rm stock Komentáre