Inflácia v eurozóne sa pred zasadnutím ECB zrýchľuje

euro bankovky
euro bankovky

Inflácia v eurozóne rástla v máji rýchlejšie, ako sa očakávalo, no trhy aj naďalej počítajú s tým, že Európska centrálna banka (ECB) začne budúci týždeň znižovať úrokové sadzby.

Ako vyplýva z údajov Eurostatu, medziročný rast spotrebiteľských cien v apríli dosiahol 2,6 %, čo je zrýchlenie z aprílových 2,4 %. Analytici počítali s infláciou na úrovni 2,5 %.

Jadrová inflácia, ktorá nezahŕňa volatilné ceny potravín a energií, sa v máji zvýšila na 2,9 percenta z aprílových 2,7 %.

Ako uvádza agentúra Bloomberg, zatiaľ čo trhy na zasadnutí 6. júna naďalej očakávajú zníženie sadzieb o štvrť percentuálneho bodu, stávky na ďalšie zníženia úrokov po tomto termíne sa ochladili.

Vývoj inflácie v eurozóne (euronews.com)

Viacerí predstavitelia ECB nedávno naznačili, že uprednostňujú zníženie sadzieb v júni. Pokiaľ by k tomuto kroku nedošlo, centrálna banka by mohla trhom vyslať signál, že inflačné tlaky sa opäť objavujú a že zachovanie reštriktívnej politiky je nevyhnutné.

Hlavný ekonóm Philip Lane vo svojom prejave z 27. mája uviedol, že je veľmi pravdepodobné, že v júni ECB pristúpi k zníženiu sadzieb bez toho, aby sa zaviazala k ich ďalšiemu znižovaniu. Lane zdôraznil, že tempo budúceho znižovania sadzieb bude pomalšie, ak dôjde k nepriaznivým prekvapeniam v jadrovej inflácii, najmä v sektore domácností a služieb.

Peňažné trhy v súčasnosti počítajú so znížením sadzieb ECB do konca roka o 61 bázických bodov, čo znamená, že po očakávanom júnovom znížení sa v roku 2024 uskutoční len jedno ďalšie zníženie o 25 bázických bodov.

Zdroje: bloomberg; euronews.com

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
rm stock Komentáre