Wunsch z ECB: Stále existujú riziká, ktoré môžu ohroziť výhľad inflácie

ecb
ECB

Člen Rady guvernérov Európskej centrálnej banky (ECB) Pierre Wunsch naďalej vidí riziká pre vývoj inflácie v eurozóne.

Podľa guvernéra belgickej centrálnej banky „pretrvávajú významné riziká v súvislosti s trajektóriou rastu miezd a inflácie v službách“, pričom vyzval k opatrnosti aj napriek tomu, že tento rok sa pravdepodobne začne znižovanie úrokových sadzieb. „Teraz nie je čas zaviazať sa k vopred stanovenému postupu,“ povedal Wunsch.

Vo svojom stredajšom prejave vo Frankfurte uviedol, že „jednou známou neznámou zostáva úloha výmenného kurzu a riziko importu inflácie“. Ako dodal, rozdielne hospodárske podmienky a politiky v eurozóne a USA môžu viesť k významného ovplyvneniu kurzu dolára voči euru.

Predstavitelia ECB vrátane Wunscha naznačili, že po sérii zvyšovania úrokových sadzieb začnú na júnovom zasadnutí znižovať úroky. Čo sa stane potom, je menej jasné a kontroverznejšie, pričom mnohí analytici špekulujú aj o tom, ako prípadné odloženie uvoľňovania v USA ovplyvní eurozónu.

„Zatiaľ čo sprísňovanie menovej politiky bolo vo svete pozoruhodne synchrónne, zdá sa, že cykly uvoľňovania podobnú synchrónnosť vykazovať nebudú,“ povedal Wunsch.

Hoci sa inflácia v eurozóne v apríli prvýkrát v tomto roku zastavila na úrovni 2,4 %, jadrová inflácia pokračovala v ústupe. Ešte dôležitejšie je, že inflácia v službách sa spomalila po tom, ako sa päť mesiacov po sebe držala na úrovni 4 %.

Hlavný ekonóm ECB Philip Lane v pondelok uviedol, že posledné údaje z eurozóny ho utvrdili v tom, že inflácia sa vracia k cieľovej hodnote 2 %. Za dôležitý krok označil zmiernenie inflačných tlakov v službách.

„Aj keď výhľad zostáva hmlistý, vidím priestor na začatie znižovania sadzieb v tomto roku,” povedal Wunsch na prednáške vo Frankfurte.

Zdroje: bloomberg.com; reuters.com

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre