ECB drží sadzby na rekordnom maxime. Vysiela však dôležitý signál

Christine Lagarde (Foto: Flickr)

Európska centrálna banka (ECB) vo štvrtok ponechala úrokové sadzby na rekordnej úrovni. Zároveň ale vyslala jasný signál, že sa pripravuje na ich zníženie, keďže inflácia v eurozóne naďalej klesá.

ECB ponechala hlavnú refinančnú sadzbu na úrovni 4,50 % a depozitnú sadzbu na úrovni 4,0 %, kde sa drží od septembra minulého roka. Vzhľadom na to, že inflácia sa v súčasnosti blíži k 2-percentnému cieľu ECB, bankové úvery stagnujú a ekonomika sotva rastie.

„Ak by aktualizované hodnotenie týkajúce sa výhľadu inflácie, dynamiky jadrovej inflácie a sily transmisie menovej politiky posilnilo presvedčenie, že sa inflácia udržateľne blíži k nášmu cieľu, bolo by vhodné súčasnú úroveň menovej reštrikcie zmierniť,“ uviedla ECB.

ECB ďalej uvádza, že prichádzajúce informácie vo všeobecnosti potvrdili jej predošlý odhad inflácie, pričom rast miezd sa zmierňuje a firmy absorbovali väčšiu časť zvýšenia nákladov práce prostredníctvom svojich ziskových marží.

Najväčšou komplikáciou by mohlo byť, ak by americký Federálny rezervný systém (Fed) po horúcejších než očakávaných údajoch o inflácii odložil vlastné znižovanie sadzieb. Najväčšia svetová centrálna banka vo všeobecnosti udáva tón globálnym finančným trhom.

Zdroje: reuters.com

DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre