Preteky v znižovaní sadzieb preraďujú na vyššiu rýchlosť

euro dolár

Ekonomické údaje USA boli v prvom štvrťroku silné, ale objavujú sa náznaky oslabenia, čo môže znamenať zvrat pre americkú ekonomiku. Index ISM vo výrobe klesol vo februári na 47,7 z 49,1, zatiaľ čo v službách sa znížil na 52,6 z 53,4. Februárová správa NFP tiež ukázala vyššiu mieru nezamestnanosti a spomaľujúci rast miezd napriek silnému rastu počtu pracovných miest. Ukazovatele ako spotrebiteľská dôvera, maloobchodné tržby a tiež prieskum sentimentu University of Michigan v poslednom čase tiež ukazujú pokles.

„Naznačuje to odklon od ekonomickej výnimočnosti USA v druhom štvrťroku, k čomu prispela európska stabilita podporená nižšími cenami zemného plynu a oživenie Číny, kde sa začali prejavovať stimulačné opatrenia,“ hovorí Charu Chanana, vedúca FX stratégie Saxo Bank.

Podľa jej slov mäkké pristátie však stále zostáva základným scenárom pre americkú ekonomiku napriek tomu, že výnimočnosť USA začína blednúť. „Teória dolárového úsmevu naznačuje, že mäkké pristátie by mohlo priniesť slabší dolár a môže tak byť rozumné prehodnotiť dlhé dolárové expozície. Existujú však obavy o trvanlivosť slabšieho dolára, keďže na obzore sa črtajú nové riziká. Blížiace sa voľby v USA a možnosť návratu Trumpa by potenciálne mohli viesť k posilneniu dolára v dôsledku colných rizík a úniku do bezpečných prístavov,“ varuje Charu Chanana.

Môže ECB počkať na Fed?

Trhy teraz očakávajú, že Fed začne znižovať sadzby v júni alebo júli. To vyvolalo otázku, či niektoré ďalšie centrálne banky, najmä ECB, môžu udržať sadzby vyššie tak dlho alebo riskovať tvrdé pristátie. Táto konkurencia bude v druhom štvrťroku naďalej poháňať devízové trhy. „Špekulatívne dlhé pozície v EUR poklesli na polovicu z decembrových maxím. Zdá sa, že zatiaľ chýbajú katalyzátory, ktoré by priniesli ďalšie zníženie. V tomto bode sa zdá, že ekonomika eurozóny sa stabilizuje s klesajúcimi cenami zemného plynu,“ vysvetlila odborníčka Saxo Bank na meny. Naopak, dlhé pozície v libre (GBP) sú podľa nej na viacročných maximách a jasné známky dezinflácie v 2. štvrťroku by mohli viesť k vyššiemu oceneniu znížení sadzieb zo strany Bank of England. „To prinesie priestor pre posun kurzu EUR/GBP vyššie,“ dodáva Charu Chanana.

Medzitým austrálsky dolár (AUD) profituje z očakávaní, že Austrálska rezervná banka bude zaostávať za Fedom aj ECB v načasovaní aj v rozsahu znižovania sadzieb.

Očakávaná zmena v sadzbách centrálnych bánk (v bázických bodoch)

Očakávaná zmena v sadzbách centrálnych bánk (v bázických bodoch)
Očakávaná zmena v sadzbách centrálnych bánk (v bázických bodoch)

Yen čelí riziku uvoľnenia

Signály silného rastu miezd a ostré komentáre od členov Japonskej centrálnej banky (BOJ) zvýšili pravdepodobnosť, že BOJ zareaguje, pričom trhy teraz očakávajú normalizáciu už v apríli 2024. To spolu s nižšími výnosmi a slabším dolárom viedlo k možnosti zhodnotenia jenu. „Napriek tomu očakávame, že Japonská centrálna banka prekoná normalizačné očakávania, čo udrží sentiment jenu len mierne pozitívny a bude ho poháňať predovšetkým americká strana,“ uzatvára menová expertka Saxo Bank Charu Chanana.

Saxo Bank je online dánska investičná banka. V roku 1992 ju založili Lars Seier Christensen, Kim Fournais a Marc Hauschildt ako brokerskú firmu.
Zdieľať
Komentáre