Miliardár Druckenmiller, ktorý predpovedal rally Nvidie, sa zameral na novú investíciu

investor Stanley Druckenmiller
Stanley Druckenmiller (CNBC Television)

Miliardár a investor Stanley Druckenmiller sa preslávil aj vďaka spolupráci s investičnou ikonou Georgeom Sorosom v rokoch 1988 až 2000. Vďaka ich ikonickej stávke proti britskej libre v roku 1992, keď „položili na kolená Bank of England“, vraj zarobili miliardu dolárov.

Po skončení spolupráce so Sorosom riadil Druckenmiller svoj vlastný hedžový fond Duquesne Capital. V roku 2011 prešiel do „rodinnej kancelárie“ – Duquesne Family Office.

Vďaka výnimočným výsledkom investori s napätím sledujú Druckenmillerove pozície. Aj keď sa o jeho obchodoch nevieme dozvedieť z minúty na minútu, vďaka povinnému reportu (tzv. report 13F), ktorý každý štvrťrok fondy predkladajú Komisii pre cenné papiere a burzy (SEC), vieme nahliadnuť do jeho portfólia.

S čím Druckenmiller obchodoval?

Najväčším prírastkom medzi akciami boli kúpne opcie na iShares Russell 2000 ETF (IWM). Týmito opciami vytvoril pozíciu rovnajúcu sa 15,1 % jeho portfólia.

Call opcia je opcia na nákup aktíva, v tomto prípade ETF fondu, za stanovenú cenu k stanovenému dátumu. Tento obchod znamená, že Druckenmiller vsádza na rast indexu Russell 2000, ktorý sa skladá z akcií s malou trhovou kapitalizáciou.

Akcie s veľkou trhovou kapitalizáciou dosahovali viac ako 10 rokov lepšie výsledky ako akcie s malou kapitalizáciou, preto niektorí investori tvrdia, že práve akcie týchto menších firiem môžu zaznamenať rast.

Investície do akcií s nízkou kapitalizáciou sú atraktívne aj preto, že mnohým z nich analytici nevenujú veľkú pozornosť. Možno v podniku nastala zásadná zmena, alebo sa spoločnosti darí veľmi dobre, no nie je pokrytá analytikmi.

Kroky v technologickom sektore

Fond Duquesne zredukoval svoju pozíciu v polovodičovom obrovi Nvidia (NVDA) o 5,5 percentuálneho bodu na 3,6 % portfólia, čo predstavuje 159 miliónov USD. Akcie Nvidie sa za posledných 12 mesiacov viac ako strojnásobili, za čo môže neuveriteľný boom umelej inteligencie. Nvidia patrí k najväčším dodávateľom AI čipov.

Nvidia
Nvidia

Druckenmiller predal aj akcie farmaceutickej spoločnosti Eli Lilly (LLY), čím znížil podiel rodinnej kancelárie o 5,9 percentuálneho bodu na 1,1 % svojho portfólia, čo predstavuje 48 miliónov USD.

Za posledných 12 mesiacov vzrástli akcie spoločnosti Lilly o 81 %. Dôvodom bola eufória súvisiaca s liekmi na cukrovku a na chudnutie – Mounjaro a Zepbound. Niektorí odborníci tvrdia, že táto reakcia môže byť prehnaná.

Druckenmiller okrem toho znížil podiel spoločnosti Microsoft (MSFT) o 1,5 percentuálneho bodu na 10,7 % alebo 468 miliónov USD. Napriek tomu je to druhý najväčší podiel fondu Duquesne. Akcie Microsoftu za posledných 12 mesiacov vzrástli o 37 %, k čomu dopomohli aktivity v oblasti umelej inteligencie (investícia do OpenAI) a rast cloudovej divízie Azure.

Zdroj: thestreet.com

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
rm stock Komentáre