ECB by mohla v tomto roku znížiť sadzby viac ako trikrát, hovorí Šimkus

euro
Eurozóna

Európska centrálna banka (ECB) by mohla v tomto roku znížiť úrokové sadzby viac ako trikrát a toto znižovanie by sa nemalo zdržiavať, ak americký Federálny rezervný systém (Fed) odloží svoje vlastné uvoľňovanie menovej politiky, povedal v pondelok guvernér litovskej centrálnej banky a politik Gediminas Šimkus.

Okrem toho uviedol, že banka by mohla znížiť svoju depozitnú sadzbu vo výške 4 % v júni aj v júli. „Existuje viac ako 50 %-ná pravdepodobnosť, že v tomto roku dôjde k viac ako trom zníženiam sadzieb,“ povedal Šimkus novinárom vo Vilniuse. „Tri zníženia sadzieb je konzervatívny odhad,“ dodal.

ECB minulý týždeň naznačila znižovanie sadzieb v júni, ale prezidentka ECB Christine Lagardeová uviedla, že banka vzhľadom na neistotu pre ekonomický rast aj infláciu nesignalizuje žiadne ďalšie kroky. Trhy pre tento rok počítajú s tromi zníženiami sadzieb ECB. Ich očakávania sa schladili po tom, ako vyššia inflácia v USA odsunula stávky na zníženie sadzieb Fedu až na jeseň.

Pravdepodobnosť, že ECB by mohla sadzby znížiť aj v júli, Šimkus odhaduje na “väčšiu ako nula”. Vplyv rozhodnutí Fedu bagatelizoval a tvrdil, že ECB bude prijímať nezávislé rozhodnutia a v hre je len otázka, ako táto odlišná trajektória sadzieb ovplyvní reálnu ekonomiku.

„Odmietam myšlienku, že eurosystém prijíma rozhodnutia na základe toho, čo robia americkí politici. Neexistuje tu žiadna súvislosť,“ hovorí guvernér litovskej centrálnej banky.

Zdroj: reuters.com

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre