Inflácia v USA je vyššia ako sa očakávalo: Dolár posilňuje, akcie sa prepadli

wall street

Spotrebiteľské ceny v USA sa v marci zvýšili viac, ako sa očakávalo, čo vyvoláva pochybnosti o tom, či Federálny rezervný systém (Fed) začne v júni znižovať úrokové sadzby.

Index spotrebiteľských cien (CPI) minulý mesiac vzrástol o 0,4 % po tom, ako sa rovnakým tempom zvýšil vo februári. K rastu cien prispeli najmä vyššie náklady na benzín a bývanie. Ekonómovia oslovení agentúrou Bloomberg počítali s rastom o 0,3 %.

Oproti predošlému roku index CPI v marci vzrástol o 3,5 %, čo je zrýchlenie oproti februárovej hodnote 3,2 %. Ekonómovia počítali s medziročným rastom cien na úrovni 3,4 %. Americká centrálna banka má stanovený inflačný cieľ na úrovni 2 %.

Jadrová inflácia, ktorá vylučuje volatilnejšie náklady na potraviny a plyn, sa v marci medzimesačne zvýšila o 0,4 % a oproti minulému roku o 3,8 %, čo zodpovedá februárovým údajom. Oba ukazovatele boli vyššie, než očakávali ekonómovia.

Po silných údajoch z amerického pracovného trhu niektorí ekonómovia posunuli očakávania zníženia sadzieb na júl. Iní sa stále domnievajú, že Fed pristúpi k tomuto kroku v júni.

Predseda Fedu Jerome Powell opakovane uviedol, že americká centrálna banka sa so znižovaním sadzieb neponáhľa. Fed od júla minulého roka udržiava svoju základnú úrokovú sadzbu v pásme 5,25 % až 5,50 %.

Podľa údajov agentúry Bloomberg investori v súčasnosti očakávajú v tomto roku približne tri zníženia o 25 bázických bodov, pričom na začiatku roka sa očakávalo až šesť znížení.

„Dnešné údaje CPI pravdepodobne spečatili osud júnového zasadnutia FOMC, pričom zvýšenie sadzieb je teraz veľmi nepravdepodobné,“ uviedla na margo najnovších údajov Seema Shah, hlavná globálna strategička Principal Asset Management. Ako uvádza, je to už tretí silný údaj za sebou.

„V skutočnosti, aj keby sa inflácia na budúci mesiac ochladila na nižšie hodnoty, v rámci Fedu teraz zrejme existuje opatrnosť, ktorá znamená, že júlové zníženie môže byť tiež na hrane, pričom do rozhodovania Fedu začnú zasahovať americké voľby,“ dodala Shah.

Keďže nižšie sadzby sú prijateľnejšie pre rizikové aktíva na čele s akciami, pravdepodobnosť zotrvania pri vyšších sadzbách akciových býkov nepotešila. Akcie sú pred otvorením v červených číslach a futures na hlavné akciové indexy odpisujú viac ako percento.

Naopak, šance na vyššie sadzby povzbudili americký dolár, ktorý posilňuje voči košu hlavných mien. Dolárový index v čase publikovania tohto článku získava 0,76 % na 104,72 bodu.

Zdroje: finance.yahoo.com; investing.com

DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre