Powell opakuje, že Fed sa so znižovaním sadzieb nemusí ponáhľať

Jerome Powell, šéf Fedu
Jerome Powell, šéf Fedu (Flickr / Federalreserve)

Predseda Federálneho rezervného systému (Fed) Jerome Powell zopakoval, že americká centrálna banka sa neponáhľa so znižovaním úrokových sadzieb, keďže tvorcovia politiky čakajú na ďalšie dôkazy o spomalení inflácie.

„Skutočnosť, že americká ekonomika rastie solídnym tempom a že trh práce je stále veľmi silný, nám dáva možnosť, aby sme si boli pred dôležitým rozhodnutím o znížení sadzieb trochu istejší, že inflácia klesá,“ povedal Powell v piatok na podujatí sanfranciského Fedu.

Ako vyplýva z vládnych údajov zverejnených v piatok, index cien výdavkov na osobnú spotrebu (PCE) vo februári vzrástol o 0,3 %. Údaj za január bol revidovaný smerom nahor – z pôvodného nárastu o 0,3 % na 0,4 %. Medziročne sa index PCE vo februári zvýšil o 2,5 % po tom, ako v januári zaznamenal medziročný rast o 2,4 %.

Údaje boli „do značnej miery v súlade s našimi očakávaniami“, povedal o nových inflačných dátach Powell. Ako dodal, je vo všeobecnosti dobré, keď sú údaje v súlade s prognózami centrálnej banky. Centrálni bankári sa pravdepodobne utešujú vývojom základného indexu PCE, ktorý nezahŕňa volatilné ceny potravín a energií. Tento index sa vo februári na medziročnej báze mierne spomalil na 2,8 % z januárových 2,9 %.

Powell však zopakoval, že znižovanie sadzieb nebude vhodné skôr, kým si tvorcovia politiky nebudú istí, že inflácia smeruje k 2 %, čo je podľa nich primeraná miera pre zdravú ekonomiku. „Celkové posolstvo sa naozaj príliš nezmenilo,“ komentovala Powellove vyjadrenia Veronica Clarková, ekonómka spoločnosti Citigroup Inc. Ako dodala, v súčasnosti sme v režime získavania väčšej dôvery.

Investori vsádzajú na to, že americká centrálna banka uskutoční prvé zníženie sadzieb v júni. Člen Rady guvernérov Fedu Christopher Waller, ktorý je zástancom rýchleho zvyšovania sadzieb s cieľom obmedziť cenové tlaky, v stredu uviedol, že neuspokojivé údaje o inflácii zo začiatku roka znamenajú, že Fed možno bude musieť ponechať sadzby na vyššej úrovni dlhšie, ako sa pôvodne predpokladalo, alebo dokonca znížiť celkový počet znížení sadzieb. Prezident Fedu v Atlante Raphael Bostic nedávno zašiel tak ďaleko, že navrhol, aby centrálna banka tento rok znížila sadzby iba raz, a to kvôli inflačným rizikám.

Zdroje: bloomberg; cnn

DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre