Apple údajne pracuje na AI čipoch pre dátové centrá

Apple
Apple

Americká spoločnosť Apple (AAPL) údajne vyvíja vlastný čip pre dátové centrá, ktorý má slúžiť na prevádzku softvéru umelej inteligencie. V pondelok o tom informoval denník Wall Street Journal s odvolaním sa na osoby oboznámené s touto záležitosťou.

Firma Apple, ktorá v oblasti umelej inteligencie zaostáva za svojimi konkurentmi, sa otázkam o svojich plánoch v oblasti tejto technológie vyhýbala.

„Naďalej sme veľmi optimistickí, pokiaľ ide o naše príležitosti v oblasti generatívnej umelej inteligencie, a realizujeme významné investície,” povedal generálny riaditeľ Tim Cook v rozhovore pre agentúru Reuters.

Cieľom projektu, ktorý má interné označenie Project ACDC (Apple Chips in Data Center), je využiť odborné znalosti spoločnosti Apple v oblasti návrhu čipov pre jej serverovú infraštruktúru. Na projekte ACDC sa pracuje už niekoľko rokov, ale podľa denníka WSJ nie je známe, či a kedy bude projekt predstavený.

V prípade serverového čipu spoločnosti Apple bude komponent pravdepodobne zameraný na spúšťanie modelov umelej inteligencie (známych aj ako inferencia) a nie na trénovanie modelov umelej inteligencie, uvádza sa v správe WSJ.

Apple úzko spolupracuje s firmou Taiwan Semiconductor Manufacturing na návrhu a začatí výroby takýchto čipov, uviedol WSJ a dodal, že nie je isté, či obe spoločnosti prinesú konečný výsledok.

Zdroje: reuters.com

DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre