Čo je to trhový sentiment a ako ho merať?

Vo finančnom spravodajstve sa môžete často stretnúť s pojmom trhový sentiment. Čo to vlastne znamená? Trhový sentiment je celkový postoj investorov ku konkrétnemu cennému papieru alebo trhu a môže byť signálom budúceho pohybu. Iná definícia hovorí, že ide o celkovú náladu alebo psychológiu účastníkov trhu, ktorá sa týka konkrétneho cenného papiera alebo trhu ako celku. Treba podotknúť, že tento postoj investorov nemusí byť založený na fundamentoch a vyplýva skôr z emócií.

Príklad: Zoberme si rok 2020 a prepuknutie pandémie Covid-19. Vo svete sa začali zavádzať nepopulárne opatrenia a zatvárali sa ekonomiky. Na trhoch zavládla nervozita a zhoršil sa trhový sentiment, keďže investori vo veľkom vypredávali rizikové aktíva ako napr. akcie. Znamená to, že celkový postoj investorov k akciovému trhu bol v tom čase medvedí a obchodníci očakávali pokles akcií.

Opačným prípadom je, keď na trhu prevláda býčia nálada a investori očakávajú rast trhu, vtedy hovoríme o býčom sentimente. Trhový sentiment môže byť aj neutrálny a to vtedy, keď investori očakávajú, že trh výrazne nestúpne ani neklesne.

Analýza sentimentu na trhu

Niektorí investori profitujú z toho, že vedia čítať sentiment trhu, na základe čoho dokážu nájsť nadhodnotené alebo podhodnotené aktívum. Zoberme si vyššie uvedený príklad z roku 2020, kedy po prepuknutí pandémie Covid-19 došlo na akciových burzách k nervozite a výpredajom. V dôsledku paniky sa prepadli aj akcie veľkých a stabilných korporácií, čo pre niekoho mohla byť príležitosť nakúpiť lacnejšie.

Investor, ktorý si bol vedomý tohto sentimentu, mohol do svojho portfólia pridať fundamentálne silné akcie za nižšie ceny. Ako vieme, o niekoľko týždňov, keď sa situácia upokojila a boli jasne odkomunikované nielen opatrenia, ale aj následná pomoc, akciové trhy vyleteli do výšin, vďaka čomu vyššie opisovaný investor profitoval.

Čítaj tiež: Ako funguje IPO

Ako merať trhový sentiment?

Treba povedať, že neexistuje žiadny konkrétny spôsob, ako presne zmerať sentiment trhu. Existuje však pomerne veľa ukazovateľov a pomôcok, vďaka ktorým získame predstavu o tom, ako účastníci vnímajú trhové vyhliadky. Ako uvádza portál Investopedia, medzi obľúbené indikátory sentimentu patrí CBOE Volatility Index (VIX), High-Low Index, Bullish Percent Index (BPI) a taktiež kĺzavé priemery.

Medzi ďalšie pomôcky, ako merať sentiment trhu, patrí prehľad otvorených pozícií klientov u brokera (tzv. Quick ratio). Ide o percentuálny pomer LONG a SHORT aktuálne otvorených pozícií na celkovom objeme otvorených obchodov. Ešte zaujímavejším je tzv. COT report (Commitments of Traders), ktorý hovorí o pozíciách veľkých hráčov. Nevýhodou je omeškanie, nakoľko COT sa publikuje až na týždennej báze (každý piatok ho zverejňuje Commodity Futures Trading Commission (CFTC).) Každý COT report zverejnený v piatok, obsahuje údaje z predchádzajúceho utorka.

Azda najznámejším prieskumom sentimentu je AAII Sentiment Survey, ktorý nahliada do psychológie investorov z Wall Street už od roku 1987. Ide o prieskum medzi členmi Americkej asociácie individuálnych investorov (AAII) a meria sa pomocou týždenného prieskumu od štvrtka o 12:01 do stredy 23:59. Výsledky prieskumu nájdete na tejto stránke.

xtb
DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre