Akcie spoločnosti Philips vyleteli nahor o 36 %. Toto je dôvod

Philips - centrála v Amsterdame (Zdroj: Philips)

Akcie spoločnosti Philips sa v pondelok vyšplhali na dvojročné maximum po tom, ako holandský koncern súhlasil s urovnaním sporu v USA vo výške 1,1 miliardy USD. Išlo o kauzu súvisiacu s toxickou penou v zariadeniach používaných na liečbu spánkového apnoe, ktorá predstavovala potenciálne riziko vzniku rakoviny.

Od roku 2021 boli stiahnuté milióny zariadení pre obavy, že pena, ktorá sa v týchto prístrojoch používa na tlmenie zvuku, sa môže rozpadať a drobné častice sa môžu dostať do pľúc používateľa.

Spoločnosť uviedla, že vytvorila rezervu vo výške 982 mil. eur (1,1 mld. USD) na vyplatenie nárokov na náhradu škody na zdraví a na lekárske monitorovanie. Firma tiež uviedla, že nepriznáva žiadnu vinu ani zodpovednosť, ani to, že akékoľvek zranenia spôsobili jej zariadenia Respironics. Vyrovnaním sporu sa ukončila neistota, ktorá za posledné tri roky výrazne znížila trhovú hodnotu spoločnosti. Akcie spoločnosti Philips v rámci dnešného obchodovania získavajú viac ako 36 %.

„Bezpečnosť a kvalita pacientov je našou najvyššou prioritou a podnikli sme dôležité kroky pri ďalšom riešení dôsledkov stiahnutia prístrojov Respironics z trhu,“ uviedol vo vyhlásení generálny riaditeľ spoločnosti Philips Roy Jakobs.

„Náprava zariadení na spánkovú terapiu pre pacientov je takmer ukončená a doterajšie výsledky testov ukazujú, že používanie týchto zariadení by nemalo mať za následok výrazné poškodenie zdravia. Je nám ale ľúto obáv, ktoré mohli pacienti pocítiť,“ dodal generálny riaditeľ.

Analytici Barclays uviedli, že ide o výrazne nižšie vyrovnanie, ako sa očakávalo. Počítalo sa so sumou 2 – 4 mld. USD, v najhoršom prípade 10 miliárd USD, uvádzajú analytici.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre