Dolár zotrvá na tróne ako svetová rezervná mena, uvádza Wells Fargo

americký dolár
americký dolár

Rozhodnutie amerických úradov o skonfiškovaní ruských aktív môže prispieť k tomu, že pribudnú snahy o de-dolárizáciu, no podľa banky Wells Fargo je pravdepodobné, že zelená bankovka zostane v dohľadnej budúcnosti svetovou rezervnou menou.

Spojené štáty americké a ich spojenci po ruskej invázii na Ukrajinu zakázali transakcie s ruskou centrálnou bankou a ministerstvom financií a tiež zablokovali ruské štátne aktíva na Západe v hodnote približne 300 miliárd USD. Snemovňa reprezentantov koncom minulého mesiaca schválila návrh zákona, ktorý Bidenovej administratíve umožňuje skonfiškovať tieto ruské aktíva uložené v amerických bankách a previesť ich na Ukrajinu.

Snahy o dedolarizáciu

Obavy z fiškálneho výhľadu USA a pretrvávajúce uplatňovanie sankcií zo strany Washingtonu už v niektorých štátoch vyvolávajú pochybnosti o budúcom postavení dolára ako svetovej rezervnej meny. V posledných rokoch už došlo k určitým krokom, ktorých cieľom je znížiť závislosť od americkej meny. Napríklad Brazília a Čína oznámili vzájomné zúčtovanie vo svojich menách, krajiny Blízkeho východu vyvážajúce energie začali prijímať renminbi ako platidlo a štáty BRICS vyvinuli snahu o vytvorenie spoločnej meny.

Wells Fargo ale význam týchto krokov bagatelizuje a uvádza, že obchodné vzťahy medzi Čínou a Brazíliou majú hodnotu len približne 0,40 % celkového svetového obchodu. To podľa banky nie je natoľko podstatné, aby to viedlo k výraznej de-dolarizácii.

„Pochybujeme o tom, že vývozcovia energií na Blízkom východe, z ktorých väčšina pôsobí v režime pevného výmenného kurzu voči americkému doláru, by boli ochotní potenciálne ohroziť naviazanie mien tým, že by generovali nižšie dolárové príjmy,“ uviedli analytici Wells Fargo. Taktiež si myslia, že spoločná mena BRICS pravdepodobne nenaberie dynamiku.

Status dolára ako rezervnej meny pretrvá

Podľa banky dolár spĺňa všetky kritéria na to, aby bol považovaný za svetovú rezervnú menu, ako napr. že je voľne zameniteľný, široko akceptovaný a používaný v obchode a globálnych transakciách, že je krytý veľkými a likvidnými dlhopisovými trhmi, ktoré sú ľahko dostupné pre zahraničných investorov a že nepodlieha politickému vplyvu (je spojený s nezávislou centrálnou bankou).

Aj keď dodáva, že tieto charakteristiky spĺňajú aj iné meny, nemyslí si, že doláru zoberú tento status. Aj banka Morgan Stanley súhlasí, že vplyv amerického dolára v globálnej ekonomike zostáva silný, a preto je hľadanie jeho náhrady náročnou úlohou. „Najdiskutovanejším konkurentom je Čína a očakávame mierne globálnejšiu úlohu čínskeho jüanu,“ uviedli minulý mesiac analytici Morgan Stanley vo svojom komentári.

Zdroj: investing.com

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre