Zimbabwe zavádza novú menu krytú zlatom

nová mena Zimbabwe
Nové bankovky budú mať nominálnu hodnotu od 1 do 200 (Foto: ZTNPrime)

Zimbabwe zaviedlo novú menu krytú zlatom s názvom ZiG, čo je skratkou pre “Zimbabwe Gold”. Je to najnovší pokus krajiny o stabilizáciu hospodárstva, ktoré sa posledných 25 rokov zmieta v krízach.

Guvernér tamojšej centrálnej banky John Mushayavanhu pri predstavovaní nových bankoviek uviedol, že mena ZiG bude štruktúrovaná a jej výmenný kurz bude určovať trh.

ZiG nahrádza zimbabwiansky dolár RTGS, ktorý v tomto roku stratil tri štvrtiny svojej hodnoty. V marci tu ročná miera inflácie dosiahla 55 %, čo je najviac za posledných sedem mesiacov.

„Robíme, čo môžeme, aby naša miestna mena nezanikla. Už sme v situácii, keď sa takmer 85 % transakcií realizuje v amerických dolároch,“ povedal Mushayavanhu novinárom. Ako uviedol, obyvatelia Zimbabwe majú 21 dní na to, aby si vymenili staré, infláciou postihnuté bankovky za novú menu. Banky majú svoje súčasné zostatky v zimbabwianskych dolároch s okamžitou platnosťou previesť na ZiG.

Obyvatelia Zimbabwe majú historickú nedôveru voči centrálnej banke. V roku 2008 sa tu hyperinflácia natoľko vymkla spod kontroly, že centrálna banka dokonca vydala bankovku v hodnote 100 biliónov zimbabwianskych dolárov. Zimbabwe potom dočasne zrušilo vlastnú menu a dlhé roky používalo len zahraničné bankovky, ako napríklad americký dolár a juhoafrický rand. Nový guvernér centrálnej banky sľúbil, že k nadmernému tlačeniu peňazí už nedôjde.

Zdroje: bbc.co.uk; finance.yahoo.com

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre