Očakávania nižších sadzieb: Dolár skĺzol na 5-mesačné minimum

americký dolár

Americký dolár v stredu oslabil na 5-mesačné minimum v dôsledku očakávaní, že Federálny rezervný systém (Fed) by mohol čoskoro znížiť úrokové sadzby. Pohyby na trhu sú ale obmedzené slabou likviditou v dôsledku sviatkov a očakáva sa, že objemy budú tlmené až do nového roka.

Dolárový index, ktorý meria silu americkej meny voči košu šiestich hlavných mien, klesol na 101,40, čo je najnižšia úroveň od konca júla. Po dvoch rokoch rastu, ktorý bol odrazom zvyšovania sadzieb Fedu v boji s rastúcou infláciou, je index na ceste k poklesu v roku 2023 o 1,9 %.

„Z globálneho hľadiska očakávam, že trhy zostanú pokojné,” uviedol Jens Magnusson, hlavný ekonóm spoločnosti SEB. „Akciové trhy sú naďalej silné a to pravdepodobne vydrží až do Nového roka. Ak sa z geopolitického hľadiska nič nestane, potom menové trhy zostanú v najbližších dňoch pomerne pokojné.,“ dodáva Magnusson.

Dolárový index zrejme zaznamená druhý mesiac strát za sebou, keďže trhy očakávajú zníženie sadzieb Fedu v budúcom roku. To znižuje príťažlivosť dolára.

Trhy teraz očakávajú, že Fed zníži sadzby v roku 2024 tri až päťkrát , hoci centrálna banka vyslala len málo signálov o tom, v akom rozsahu plánuje znižovať sadzby.

Graf: Vývoj dolárového indexu (DXY) za posledné 3 mesiace

Zdroj: reuters.com; tradingview

DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre