Meny rozvíjajúcich sa krajín sa po divokom roku vrátili späť do hry

Kľúčový index mien rozvíjajúcich sa krajín je na dobrej ceste dosiahnuť najlepší výkon od roku 2017. Referenčný index MSCI EM Currency Index v dnešnom obchodovaní získava 0,4 % na 1718,01 bodu, čím navyšuje svoje tohtoročné zisky na 3,44 %.

Za pozitívnym vývojom, ktorý prichádza po oživení od začiatku októbra, stoja najmä lepšie údaje o inflácii v USA, ktoré podnietili očakávania ukončenia zvyšovania úrokových sadzieb zo strany Federálneho rezervného systému a dokonca ich možného zníženia v júni.

Zotavenie mien rozvojových krajín prichádza v roku, ktorý bol poznačený kolísavými pohybmi. Obchodníci boli zaskočení predčasnými stávkami na hospodársky rast Číny, “obrat” Fedu či vývoj inflácie. Po tom, ako októbrové údaje ukázali prudké spomalenie rastu spotrebiteľských cien v USA, sa zdalo, že svetové trhy dospeli ku konsenzu, že éra sprísňovania menovej politiky sa definitívne skončila. To spôsobilo, že americký dolár zaznamenal najväčšie straty za posledný rok a podporilo to investície do rozvíjajúcich sa trhov.

Veľkú časť výnosov v tomto roku dosiahli v Latinskej Amerike a východnej Európe, kde centrálne banky za posledné tri roky uskutočnili jedno z najagresívnejších zvýšení sadzieb. Od začiatku októbra svojim výkonom zahviezdili najmä meny Poľska a Maďarska. Voľby, ktoré vrátili k moci vo Varšave proeurópsku a fiškálne obozretnú alianciu, pomohli zlotému, zatiaľ čo zmiernenie inflácie a relatívne jastrabia centrálna banka podporili forint.

Kolumbijské a mexické peso a brazílsky real zaznamenali nárast minimálne o 15 %, zatiaľ čo stávky na tureckú líru a malajzijský ringgit strácali.

Stratégovia banky Goldman Sachs očakávajú, že rozvíjajúce sa trhy budú aj v roku 2024 poskytovať atraktívne výnosy z carry obchodov. Polovica z 10 % výnosov, ktoré sa očakávajú od štátnych dlhopisov v budúcom roku, bude pochádzať z carry, napísali analytici.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre