Drastické opatrenie: Argentína devalvuje peso o viac ako 50 %

Argentínske peso (Foto: Flickr)

Argentína devalvuje svoju menu o viac ako 50 % v rámci mimoriadnych opatrení, ktoré majú pomôcť krízou zmietanej ekonomike. V utorok to oznámil minister hospodárstva Luis Caputo.

Tento prísny krok mení kurz voči americkému doláru z 365 pesos na 800 pesos za dolár. Opatrenie prichádza len niekoľko dní po tom, ako sa začalo funkčné obdobie nového prezidenta Javiera Mileiho. Ten vo svojom inauguračnom prejave varoval, že Argentínčania budú musieť pretrpieť mesiace bolesti, kým bude pracovať na tom, aby vytiahol krajinu z hospodárskej krízy, ktorú zdedil po jeho predchodcovi.

Milei v kampani sľuboval, že sa zbaví pesa a nahradí ho dolárom, aby sa hospodárstvo vrátilo do normálu. Peso bolo roky umelo podporované prísnymi kontrolami kapitálu a jeho hodnota sa tento rok voči americkému doláru prepadla približne o 52 %.

Argentínska centrálna banka v posledných rokoch tlačila viac peňazí, aby pomohla vláde vyhnúť sa nesplácaniu svojho dlhu. To viedlo k prudkému nárastu cien.

Tento krok je prvým z viacerých krokov na potlačenie mimoriadne vysokej inflácie, ktorá viedla argentínsku centrálnu banku k zvýšeniu základnej úrokovej sadzby na 133 %. „Ak by sme pokračovali ako doteraz, smerovali by sme k hyperinflácii,“ uviedol minister hospodárstva Caputo.

Medzinárodný menový fond (MMF), ktorému Argentína dlhuje 44 miliárd dolárov, v utorok uviedol, že podporuje nové iniciatívy. „Pracovníci MMF vítajú opatrenia, ktoré dnes oznámil nový argentínsky minister hospodárstva Luis Caputo. Cieľom týchto odvážnych krokov je výrazne zlepšiť verejné financie spôsobom, ktorý chráni najzraniteľnejších členov spoločnosti, a posilniť devízový režim,“ uviedol v tlačovej správe MMF.

Zdroje: cnn.com; bloomberg.com

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre