Izraelský šekel čelí výraznému tlaku

Izrael (ricemedia.co)

Piatok bol desiatym po sebe idúcim dňom, kedy izraelská mena oslabila voči doláru. Prepad prichádza napriek tomu, že sa tamojšia centrálna banka pokúšala stabilizovať trh núdzovými opatreniami. V piatok sa kurz izraelskej meny dostal na 4,05 šekela za dolár, čo je najslabšia úroveň od roku 2015.

„Krátke pozície na šekeli dosiahli v tomto roku extrémnu úroveň,“ uvádza Rohini Grover, menový stratég v Deutsche Bank. Ako dodáva, situácia sa zhoršila v posledných dvoch týždňoch. Od 9. októbra, čiže dňa, kedy sa izraelská centrálna banka zaviazala predať až 30 mld. dolárových rezerv na podporu izraelskej meny, sa šekel voči doláru prepadol o 3,8 %. Od útoku Hamasu klesol o 4,8 %, informuje Financial Times.

Pokles meny dostáva tamojšiu centrálnu banku do náročnej situácie. Na jednej strane čelí tlaku, aby prostredníctvom nižších nákladov na pôžičky stimulovala ekonomiku, na druhej strane stojí pred obavami, aby slabšia mena neviedla k nárastu cien dovážaného tovaru. V utorok viceguvernér Bank of Israel Andrew Abir povedal, že pri stanovovaní politiky sa centrálna banka zameria skôr na stabilizáciu meny ako na stimuláciu rastu.

Tlak na šekel prichádza v čase, keď Izrael oblieha Pásmo Gazy pred možnou pozemnou inváziou. Investori sa obávajú, že konflikt medzi Izraelom a Hamasom môže ďalej eskalovať a rozšíriť sa na celý Blízky východ. To by mohlo mať ďalekosiahle dôsledky pre globálnu ekonomiku, predovšetkým pre dodávky energie.

Šekel nie je jediným aktívom spojeným s Izraelom, ktorý od útoku Hamasu prudko klesol. Akciový index TA-35 klesol deň po útoku o 6,5 % a odvtedy ďalej stráca.

Graf: Vývoj menového páru USD/ILS za posledné 3 mesiace

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre