Čo je volatilita akcií a ako ju môžeme merať?

Volatilita akcií je často definovaná ako výrazné výkyvy cien akcií. Technicky sa vzťahuje na to, ako veľmi sa cena akcií líši od priemeru. To isté platí aj pre volatilitu akciového trhu; keď má akciový index tendenciu dosahovať určité percento nad alebo pod priemerom, je to signál volatility.

Čím vyššia je volatilita akcie, tým väčšie riziko investor podstupuje pri jej kúpe alebo držbe. Volatilita však môže niektorým investorom poskytovať aj príležitosti.

Ako merať volatilitu akcií?

Existuje niekoľko spôsobov merania volatility akcií. Každá metrika poskytuje investorom iné informácie a iný pohľad na kolísanie akciového trhu. Jedným z meradiel volatility akcií je štandardná odchýlka.

Existujú dva bežné typy volatility akcií, ktoré investori využívajú na meranie rizikovosti investície:

  • historická volatilita
  • implikovaná volatilita

Historická volatilita (štatistická)  – ide o meranie rozptylu ceny finančného aktíva alebo indexu za určité časové obdobie. Investori ju vypočítajú stanovením priemernej odchýlky od priemernej ceny. Historická volatilita zvyčajne skúma denné výnosy, ale niektorí investori ju používajú aj na skúmanie intradenných zmien cien. Historická volatilita využíva minulú výkonnosť na posúdenie súčasnej volatility.

Implikovaná volatilita je ukazovateľ, ktorý zachytáva očakávania trhu týkajúce sa budúcich pohybov ceny cenného papiera. Implikovaná volatilita využíva súbor predikčných faktorov na predpovedanie budúcich zmien ceny cenného papiera. Implikovaná volatilita nepredpokladá, akým smerom by sa ceny mohli pohybovať, či nahor alebo nadol, iba aká bude pravdepodobnosť volatility.

Index VIX, často označovaný aj ako index strachu, odráža aktuálnu náladu na trhu. Je to jeden z najuznávanejších barometrov volatility – jeho hodnota je odvodená z implicitnej volatility opcií indexu S&P 500 (SPX). Ide o call a put opcie s 30-dennou expiráciou.

Čo spôsobuje volatilitu trhu?

trading

Volatilitu trhu ovplyvňuje viacero faktorov, ako napr. výkonnosť akciovej spoločnosti, správanie investorov, globálne udalosti, sezónnosť, trhové cykly alebo likvidita.

Napríklad vo februári a marci 2020 sme mohli vidieť na akciovom trhu výrazné otrasy, keďže v tom čase začala vo svete prepukať pandémia Covid-19. Ekonomiky po celom svete sa začali zatvárať a investori vypredávali rizikové aktíva na čele s akciami, čo na trhy prinieslo vysokú úroveň volatility.

Ďalším z faktorom, ktorý vplýva na volatilitu akciového trhu, sú trhové cykly. Tieto cykly vznikajú vďaka trendom, ktoré môžu vzniknúť v rôznych obchodných odvetviach. Dobrým príkladom je súčasný boom umelej inteligencie, ktorý spôsobil, že dopyt po určitých produktoch a technológiách prudko vzrástol. To vyvolalo určitý trhový cyklus v technologickom sektore a s ním prišla aj volatilita.

Aká volatilita akcií na trhu je normálna?

Priemerný výnos akciového trhu v USA je približne 10 % ročne, pri zohľadnení inflácie je to približne 6 % alebo 7 %. Je však dôležité si uvedomiť, že minulá výkonnosť trhu nie je ukazovateľom budúcich výnosov. Na druhej strane, pohľad do histórie pomáha investorovi odhadnúť, akú mieru volatility a kolísania trhu možno považovať za normálnu.

Od konca druhej svetovej vojny zaznamenal index S&P 500 14 prepadov o viac ako 20 %, vrátane oho posledného v roku 2022. Tieto dlhodobé poklesy o 20 % a viac sa považujú za medvedie trhy. Hoci medvedie trhy majú zlé meno, nie vždy vedú k recesii a v priemere sú medvedie trhy kratšie ako býčie.

Ak nedokážete zvládnuť takýto typ volatility, radšej sa investovaniu do akcií vyhýbajte. Aj keď je väčšinu času akciový trh relatívne pokojný, striedajú ho kratšie obdobia nadpriemernej volatility.

Ceny akcií neskáču neustále – existujú dlhé obdobia bez vysokej volatility, po ktorých nasledujú krátke obdobia s veľkými pohybmi nahor alebo nadol. Býčie (rastúce) trhy bývajú spojené s nízkou volatilitou a medvedie (klesajúce) trhy sa zvyčajne spájajú s nepredvídateľnými výkyvmi cien.

Ako zvládnuť a riadiť volatilitu trhu?

Odborníci uvádza, že po veľkom poklese trhu nie je vhodné panicky predávať.  Keď vás volatilita trhu vyburcuje, nezabudnite, že investovanie je „hra“ na dlhé trate, a preto si vyskladajte dobre vyvážené, diverzifikované portfólio. Popri tom sa snažte vnímať volatilitu ako príležitosť, vyčleňte si primeraný núdzový fond pre prípad núdze a v prípade potreby obnovte rovnováhu svojho portfólia.

Každý investor by mal poznať svoje limity (posúdiť toleranciu voči riziku). Mladší investori sa môžu zamerať na možnosti vyššieho rastu a môžu byť otvorení volatilnejším akciám. Majú dostatok času na to, aby zvládli aj trhové turbulencie a prípadne sa časom dostali do výhody. A naopak. Človek, ktorý sa blíži k dôchodku a snaží sa o stabilnejšiu výkonnosť portfólia, môže uprednostniť akcie s nižším rizikom.

Náš tip: Pred otvorením akéhokoľvek investičného účtu zvážte, aká úroveň rizika vám vyhovuje. Ak si nie ste istí, začnite s konzervatívnejšími investíciami a po získaní ďalších informácií svoje portfólio aktualizujte.

Zdroje:
https://www.sofi.com/learn/content/understanding-stock-volatility/ 
https://www.forbes.com/advisor/investing/what-is-volatility/ 

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre