Týždenný prehľad: Buffettova nová investícia, zápisnica zo zasadnutia Fedu

Warren Buffett (Foto: Flickr)

1. Investičná spoločnosť Warrena Buffetta, Berkshire Hathaway, v štvrtom kvartáli minulého roka nakúpila akcie známeho vývojára hier Activision Blizzard. Minulý mesiac Microsoft informoval, že prevezme spoločnosť Activision za 68,7 mld. dolárov.

Buffett neskôr uviedol, že Berkshire “nemala žiadne predchádzajúce poznatky” o tom, že Microsoft pracuje na prevzatí spoločnosti Activision.

2. Európsky výrobca lietadiel Airbus minulý rok zvýšil hrubý zisk EBIT na 4,86 ​​miliardy eur. K lepším výsledkom prispelo čiastočné zotavenie dodávok lietadiel a taktiež vyššie zisky v segmente obrany a vrtuľníkov.

3. Dôvera investorov a analytikov v nemeckú ekonomiku vo februári rástla druhý mesiac za sebou. Očakáva sa totiž, že ekonomiku podporí zmierňovanie opatrení voči koronavírusu. Index nemeckého inštitútu ZEW oproti januáru vzrástol o 2,6 bodu na 54,3 bodu.

4. Spoločnosť Apple dostala od holandského protimonopolného úradu už štvrtú pokutu vo výške 5 miliónov eur. Firma neumožňuje vývojárom v Holandsku používať pre zoznamovacie aplikácie ponúkané v obchode App Store iné ako jej platobné metódy.

5. Britská inflácia na 30-ročnom maxime. Miera inflácie v Británii v januári vzrástla na 5,5 %, čo je najvyššia úroveň od marca 1992.

6. Finanční lídri zoskupenia krajín G20 v piatok varovali, že rastúca inflácia a geopolitické riziká môžu ohroziť krehké globálne oživenie.

7. Ako vyplýva zo zápisnice zo zasadnutia FEDu, predstavitelia americkej centrálnej banky sa na svojom januárovom zasadnutí zhodli, že vzhľadom na rastúcu infláciu a vysokú zamestnanosť nastal čas na sprísňovanie menovej politiky.

8. Priemyselná výroba v januári zrýchlila na 1,4 % medzimesačne oproti -0,1 % v decembri. Trhy očakávali zrýchlenie na 0,5 % medzimesačne.

9. Aj napriek vysokej inflácii turecká centrálna banka ponechala základnú úrokovú sadzbu podľa očakávania na nezmenenej úrovni 14 %.

10. Turbulentný štvrtok. Americké akcie vo štvrtok zažili nepríjemný výpredaj. Index Dow Jones stratil 1,8 %, širší benchmark S&P500 klesol o 2,1 %. Na trhoch sa prejavila zvýšená averzia voči riziku, za ktorú môže rast geopolitického napätia.

11. Napätie medzi Ukrajinou a Ruskom zvýšilo dopyt po zlate, ktorého cena vzrástla k úrovni 1900 dolárov za trojskú uncu.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre