Súboj veľmocí ešte zďaleka nie je u konca

Finančné trhy si užívajú skvelé časy. Obchodníci a investori s napätím očakávajú stretnutie čínskeho prezidenta Si Ťin-pchinga a amerického prezidenta Donalda Trumpa. Výsledok bude pravdepodobne udávať tón finančným trhom počas tohto leta.

Napriek tomu, že americký akciový trh sa po minulotýždňovom zasadnutí Fedu nachádza blízko svojich rekordných úrovní, akcie malých firiem a dopravných spoločností vysielajú opačný signál. Vo vzťahu k indexu S&P 500 sú blízko najnižších úrovní od roku 2009. Ukazuje to skutočnú povahu trhu pod jeho povrchom. Panuje tu obava o budúci rast. Účastníci upierajú svoj zrak k výsledku stretnutia G20. 

Zlato píše iný príbeh. Vezie sa na geopolitickom napätí, oslabení dolára, kolabujúcich výnosoch dlhopisov a zmierňovaní politík centrálnych bánk. 

To, že sa D. Trump pred rokovaniami sám zahnal do kúta vyhlásením, že ak rokovania zlyhajú, zvýši clá, netreba brať vôbec vážne. Ako už viac krát ukázal, nerobí mu problém vziať svoje vyhlásenia späť. 

Faktom však je, že americká administratíva pokračuje v pridávaní čínskych firiem na čierny zoznam a na druhej strane rastie nacionalistická a protiamerická propaganda. Pre oboch lídrov tak bude veľmi náročné, vyjsť z rokovaní s nejakým hmatateľným výsledkom a pritom napínať svaly. Jediným riešením by bolo zmäkčenie ich postojov ešte pred rokovaním.

Okrem toho, že na americký čierny zoznam pribudli aj čínske technologické firmy s vedúcim postavením na trhu, Spojené štáty zistili, že tri veľké čínske banky pravdepodobne porušili sankcie voči Severnej Kórei. Čelia teraz hrozbe pokuty a hrozí im, že budú odstrihnuté od zdrojov financovania. 

Pokračujúci tlak americkej administratívy na kľúčové čínske odvetvia len ťažko vytvorí vhodné predpoklady pre priateľské rokovania na zasadnutí G20. Sme preto pri očakávaniach pesimistickí. Najlepším výsledkom bude to, že sa lídri dohodnú na obnovení vyjednávaní. 

Je viac ako zjavné, že obchodné vzťahy sú len vedľajším zámerom súboja veľmocí na poli technológií a ekonomickej nadvlády. Mali by sme pripraviť na dlhotrvajúci súboj medzi USA a Čínou, a to aj v prípade, ak dôjde k uzavretiu obchodnej dohody. 

Ambície Číny v tomto storočí smerujú do odvetví, kde sú zatiaľ ako pre inovátora a technologického lídra typicky dominantné pre USA. Cieľom Číny nie je dostať sa na úroveň Spojených štátov, ale prekonať ich a stať sa globálnym lídrom vo svete high-tech. To prirodzene ohrozuje status svetového hegemóna USA. Obchodná vojna tieto plány Číny pravdepodobne nezmení. Čína môže urobiť ústupky, aby spacifikovala USA, avšak kompromis v iných oblastiach sa však pravdepodobne bude hľadať veľmi ťažko. 

Oficiálne stanovisko čínskej vlády hovorí o tvrdom postoji pri ochrane čínskej suverenity a o požiadavkách zníženia ciel zo strany USA. Tieto nálady čínske médiá masívne šíria a to je problém pre dosiahnutie dohody. Je totiž nepravdepodobné, že USA budú ochotné znížiť clá. Američania sú už po prázdnych sľuboch, ktoré už Čína dala, podozrievaví. 

Výhľad rokovaní bude do veľkej miery závisieť na predvolebných kalkuláciách D. Trumpa. Otázkou je, čo mu zabezpečí body u voličov, aby bol znovu zvolený. V tejto chvíli to nikto nevie. Dnes sú však jeho preferencie sľubné a akciové trhy sú blížia svojim maximám. Prečo teda ustupovať? Zlá dohoda bude horšia ako žiadna dohoda. D. Trump tak pravdepodobne nebude chcieť uvoľniť ihrisko predčasne. 

Čína v súčasnosti zažíva spomalenie ekonomiky. Rast priemyselnej výroby sa spomalil na najnižšiu úroveň od roku 2002. Rovnako tak spomaľuje rast fixných investícií. Čínski producenti totiž už cítia vplyv obchodnej vojny. Neznamená to však, že prezident Si zloží zbrane. Ako informujú štátne média, jeho cieľom je ochraňovať čínsku suverenitu a čínske ekonomické reformy. 

Podľa Svetovej banky je Čína aktuálne ekonomikou s vyššími strednými príjmami obyvateľov. Ak sa chce dostať do kategórie vyšších príjmov, musí sa zamerať na zvyšovanie produktivity a high-tech inovácie. Čína už má svoj plán, ako sa stať v priebehu 30 rokov svetovou superveľmocou. Chce sa vrátiť na pozície, ktoré v 19. storočí stratila. Krajina má dostatok kapacít, aby vydržala v obchodnej vojne bojovať po dlhú dobu. Tento fakt D. Trump prehliada. Sústreďuje sa totiž na čínske čísla, ale bez porozumenia čínskej kultúry. Nacionalizmus dáva Číne potenciál hrať dlhú a vytrvalú hru.

Eleanor Creagh, analytička Saxo Bank

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre