Zlato vyskočilo nad 1400 USD, čo je najviac od roku 2013

zlate tehlicky

Cena zlata prudko rastie. Začalo to ešte koncom mája, keď sa pohybovala na hodnote 1290 dolárov. Aktuálne už je na sume 1428 dolárov za uncu. Vo štvrtok, len za jeden deň, cena vyskočila o štyri percentá.

Zlato reagovalo na globálne očakávanie znižovania sadzieb. Zmena postoja Fedu smerom k novým stimulom pre ekonomiku povzbudila akcie, ale zatlačila nadol výnosy dlhopisov.

Pri 10-ročných amerických poukážkach klesli výnosy pod dve percentá, čo je najmenej za 31 mesiacov. Nemecké vládne dlhopisy sú dokonca na historických minimách – mínus 0,3 percenta. Klesol aj kurz dolára. D. Trump totiž naznačil možné rozšírenie súboja aj do sveta menových kurzov. 

Tento vývoj vplýva na cenu zlata priaznivo. Objem dlhových cenných papierov so záporným výnosom vyskočil aktuálne na rekordnú sumu 13 biliónov dolárov. Je to dôležitý faktor hovoriaci v prospech zlata. Za rastom ceny zlata tak nie je sú len geopolitické riziká, kedy zlato funguje ako povestný bezpečný prístav. 

Aktuálne na cenu vplýva to, že s opätovným uvoľňovaním menovej politiky ako zo strany ECB tak aj FEDu, rastie objem dlhu so záporným úrokom, čo je výhodné iba pre stranu dlžníkov. Klesá tak záujem veriteľov požičiavať emitentom za nízke alebo záporné úroky a zvyšuje to apetít po žltom kove. Je tu zrejmá korelácia medzi záporne úročeným globálnym dlhom a cenou zlata.

Zlato aktuálne prekonalo preto niekoľko úrovní odporu a zastavilo sa nad 1400 dolármi za uncu po prvý raz od roku 2013. Teraz pred ním stojí výzva tento stav udržať. Hovoriť kam až sa zlato môže dostať je zatiaľ predčasné. V krátkodobom horizonte bude najväčšou výzvou cenu udržať na súčasnej hodnote a až v druhej fáze môže nastať diskusia o tom, či išlo o dočasné maximá, alebo ide o minimá pre ďalší rast.

Geopolitická podpora zvýhodnila zlato aj voči ostatným drahým kovom. Pomer jeho ceny voči striebru vyskočil takmer na hodnotu 92, čo najviac za posledných 29 rokov. 

Tomáš Daňhel, analytik Saxo Bank

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre