10 šokujúcich predpovedí Saxo Bank pre rok 2021

Saxo Bank zverejnila svoje pravidelné Šokujúce predpovede. Ide o sériu udalostí, ktoré síce nie sú tým najpravdepodobnejším scenárom, no ak by nastali, znamenali by vážny šok pre ekonomiku a finančné trhy.

Steen Jakobsen, hlavný ekonóm Saxo Bank: ”V roku 2020 sme si robili starosti s tým, že sa svet triešti na čoraz viac fragmentov, pretože algoritmy sociálnych médií ženú všetkých a všetko do extrémov a vytvárajú paralelnú realitu. Zdá sa, že je už ohrozená aj schopnosť zhodnúť sa na základných faktoch.

Tohtoročné šokujúce predpovede väčšinou vyjadrujú nádej, že tieto tendencie dokážeme zvrátiť. Máme totiž za to, že nálady spoločnosti majú cyklický charakter a že ľudia sa dokážu zo svojich chýb poučiť, zatiaľ čo technologický vývoj je zo svojej podstaty progresívny a postupuje vpred. 

Technológie ako umelá inteligencia (AI), automatizácia a blockchain prinášajú revolúciu vo všetkých oblastiach, miznú celé kategórie pracovných miest a mení sa štruktúra spoločnosti a aj názory na to, čo je to vlastne kapitalizmus.

V roku 2020 sme boli svedkami najrýchlejšieho medvedieho trendu aj najrýchlejšieho zotavenia v histórii. Rovnako tak explozívnej expanzie fiškálnych deficitov a súvah centrálnych bánk. Snažiť sa predpovedať, k čomu súčasné extrémne politické rozhodnutia nakoniec povedú, bolo až príliš deprimujúce. 

Môžeme povedať, že rok 2021 prinesie studenú sprchu pre zástancov myšlienky, že môžeme v politike predstierania a odkladania pokračovať “do nekonečna a ešte ďalej”.

Pri zostavovaní našich predpovedí sme sa rozhodli staviť na budúcnosť, ktorá začína už dnes. Dúfame, že sa vám bude tento výlet do krajiny špekulácií páčiť. Ako vždy je treba pripomenúť, že šokujúce predpovede nepredstavujú oficiálne predikcie Saxo Bank na budúcu situáciu na trhoch a v politike. 

Tento rok viac ako inokedy sa vás snažíme vyprovokovať k tomu, aby ste sa zamysleli, zapojili svoju kreativitu a začali diskutovať o dôležitých témach, ktoré tu nastolíme.” 

1. Amazon si “kúpi” Cyprus

Pandémia Covidu-19 bola tým najlepším, čo Amazon kedy stretlo. Celý svet sa uzavrel do seba a musel pracovať z domu, takže sa zdvihla vlna on-line nákupov a firmy zvýšili kapacity svojich cloudov, napríklad prostredníctvom Amazon Web Services, aby mohli ich zamestnanci pracovať na home office.

Foto: Flickr

V roku 2021 však nielen Amazon, ale aj ďalšie on-line monopoly ako Facebook a Google alebo Microsoft, stále viac sledujú vlády, ktoré sa ich snažia držať pri zemi. Tieto firmy sa totiž stávajú príliš mocnými a platia príliš nízke dane, keďže svoje zisky presúvajú do daňových rajov.

Na budúci rok sa bude ešte viac stupňovať pozornosť, ktorú gigantom venujú oficiálne miesta, najmä EÚ. Amazon sa tak rozhodne konať a presunie svoje európske ústredie na Cyprus. Ten uvíta obrovskú korporáciu s otvorenou náručou. Daňové výnosy mu totiž pomôžu znížiť pomer dlhu k HDP, ktorý už dosahuje takmer 100 percent. Cyperský HDP predstavuje zhruba 24 miliárd dolárov, čo nie je ani štvrtina výnosov Amazonu na trhoch mimo USA.

V priebehu roka preto konzultanti Amazonu “pomôžu” Cypru prepísať daňové zákony po vzore Írska. Európskym regulačným orgánom však rýchlo dôjde, čo sa deje a proti Amazonu zasiahnu. Donútia firmu zmeniť jej praktiky a prinútia Cyprus aj ostatné krajiny EÚ harmonizovať daňové zákony. Aj Spojené štáty a ďalšie krajiny vytiahnu v roku 2021 proti monopolom do boja a potrestajú ich za ich aroganciu.

Ako to zobchodovať: stávka na pokles akcií monopolných technologických firiem, najmä Amazonu.

2. Nemecko vytiahne Francúzsko z problémov

Francúzsko je jednou z európskych krajín, ktoré budú v nasledujúcich rokoch čeliť veľkému zadlženiu. Už pred pandémiou sa tamojší štátny dlh blížil 100 percentám HDP a rýchlo stúpalo aj zadlženie súkromného sektora. To dosiahlo takmer 140 percent HDP, čo je oveľa viac ako v Taliansku (106%) či v Španielsku (119%). Pandémia Covidu-19 zadlžovanie ešte zrýchlila, preto sa očakáva, že štátny dlh sa v roku 2021 vyhupne nad 120 percent HDP. 

Napriek masívnemu balíčku stimulov v objeme sto miliárd eur a úverovému plánu sa Francúzsko nevyhne vlne bankrotov. Mnohé firmy zo sektora služieb sa totiž nedokážu vyrovnať so zatváraním ekonomiky. 

Obrovské straty plynúce zo štátom garantovaných pôžičiek povedú k ďalšiemu oslabeniu francúzskych bánk. Investori budú ohľadom budúcej kapitálovej návratnosti čoraz pesimistickejší, čo povedie k hromadnému odpredaju akcií francúzskych bánk. Verejné financie sú v príšernom stave a obrovské zadlženie spôsobí, že Francúzsko nebude mať inú možnosť, ako poprosiť Nemecko, či by nedovolilo ECB vytlačiť záplavu eur, ktoré by francúzsky bankový systém zachránili pred kolapsom.

Ako to zobchodovať: Nakupovať akcie francúzskych bánk. Po ich záchrane ich bude predávať bezpečnejšie, než pred ňou, ale možné je oboje.

3. Blockchain skoncuje s dezinformáciami

Fake news prežívajú veľký boom a zamorujú spoľahlivé zdroje správ, ktorým sme verili po desiatky rokov. Šírenie dezinformácií ďalej urýchľujú algoritmy, ktoré sa snažia zaujať a predkladajú čitateľom extrémne postoje a názory. Ešte horšie je to, že nové technológie v oblasti hĺbkového učenia umožnia vytvárať realistické, takzvané deep-fake obrázky a videá politikov a ďalších vysoko postavených osôb, ako hovoria veci, ktoré by nikdy z úst nevypustil. 

Takto sfalšovaný a zmanipulovaný obsah si môže rýchlo podmaniť internet a zotrieť hranice medzi tým, čo sa len zdá, a tým, čo je naozaj. V snahe zvrátiť tento trend už pracujú firmy ako Verizon či IBM na technológiách, ktorý by proti fake news bojovali overovaním pomocou blockchainovej siete.

V roku 2021 dosiahne rastúca hrozba dezinformácií a oslabovania dôvery v tradičné spravodajské zdroje kritickú úroveň, čo vyvolá reakciu na úrovni celého odvetvia. Významné mediálne domy a sociálne platformy budú nútené nasadiť nové opatrenia proti vymysleným a zavádzajúcim správam. 

To im umožní blockchainová sieť, ktorá bude šíriť nesfalšovateľné správy s overenou platnosťou zdroja. Tým sa potlačia dezinformácie, ktoré nemožno overiť z iných zdrojov. Firmy ako Twitter a Facebook investujú do tejto blockchainovej technológie značné prostriedky, motivované primárne pudom sebazáchovy. Hrozba regulačného dohľadu, ktorá sa objavila v posledných rokoch, je totiž teraz oveľa reálnejšia. 

Z hlavných platforiem náhle zmiznú alternatívne zdroje šíriace konšpiračné teórie, dezinformácie o pandémii, sfalšované dôkazy o volebných podvodoch a podobne. Realita získa navrch nad ľuďmi, ktorí sa navzájom utvrdzujú vo svojich bludoch.

Ako to zobchodovať: Kupujte akcie Verizonu, IBM a firiem prevádzkujúcich sociálne médiá.

4. Nová čínska digitálna mena prinesie zásadnú zmenu kapitálových tokov

Čínska ľudová banka (PBoC) začala v októbri 2020 experiment s digitálnou menou DCEP (Digital Currency Electronic Payment). Má ísť o digitálnu verziu jüanu na báze blockchainu. 

Centrálna banka chce prostredníctvom postupného prechodu na bezhotovostnú spoločnosť zvýši účinnosť monetárnej a fiškálnej politiky s cieľom prehĺbiť finančnú inklúziu. Ďalším prirodzeným krokom bude využiť novú digitálnu menu ako nástroj na otváranie čínskeho kapitálového účtu.

Povolenie plného prístupu cudzincov na čínske kapitálové trhy odstráni hlavnú prekážku, ktorá dnes bráni zahraničným investorom používať CNY v obchode a investíciách – zaistí jeho likviditu a priamy prístup k investíciám na čínskom území. Stabilita čínskej meny a dohľad, ktorý blockchainová technológia umožní, v podstate eliminujú riziko úniku kapitálu alebo nelegálnych prevodov mimo Čínu. Navyše znemožní Spojeným štátom využívať dolár ako zbraň.

Otvorenie čínskeho kapitálového trhu a vytvorenie rezervnej meny konkurujúcej americkému doláru pomôže posilniť čínsku spotrebu, financovať nový čínsky dôchodkový systém a prehĺbiť tamojšie kapitálové trhy.

Ako to zobchodovať: staviť na pokles amerického dolára a výrazná preferencia čínskych vládnych dlhopisov a akcií oproti zvyšku sveta.

5. Energia získavaná z jadrovej fúzie katapultuje ľudstvo k vyššiemu životného štandardu 

Svet bude potrebovať oveľa viac energie ako dnes. Ekonomika totiž rastie závratným tempom. Poskytovatelia alternatívnej a zelenej energie nie sú na túto potrebu dostatočným riešením. Svet preto nevyhnutne potrebuje nové technológie získavania energie. 

Nové algoritmy umelej inteligencie možno už v budúcom roku vyriešia problém plazmovej fyziky, čo by otvorilo cestu komerčnému využitiu získavania energie z jadrovej syntézy. Massachusettský technologický inštitút MIT už tento rok priniesol fúzny reaktor SPARC umožňujúci spracovávať fúznu energiu nenákladným spôsobom, ktorý je založený na umelej inteligencii. 

Účinnosť získavania energie z jadra by sa tým výrazne zvýšila, čo zmení doteraz platné vzorce. S pomocou masívnych investícií z verejných a súkromných zdrojov sa tento nový model môže stať realitou už počas nasledujúcich rokov. 

Zmení to základné ekonomické vzťahy. Prebytok energie otvorí krajinám nové možnosti dopravy, robotiky a automatizácie. Chudobné štáty budú mať dosť energie na odsoľovanie vody a na vertikálne farmy. Stanú sa tak energeticky a potravinovo sebestačné. Bude to znamenať rapídny nárast životného štandardu. Súčasná generácia tak môže byť poslednou, ktorá pracuje preto, aby prežila. 

Ako to zobchodovať: odklon o „tradičných“ zelených energií. ETF fond FAN zameraný na veternú energiu môže na budúci rok spadnúť o 50 percent. 

6. Univerzálny základný príjem zdecimuje centrá miest

Pandémia Covidu-19 spôsobila nárast nerovnosti a ešte viac prehĺbila sociálne rozdiely spred krízy. Príjem domácností klesol. Ukrajuje z neho aj robotizácia a automatizácia, ktoré mažú z pracovného trhu pracovné miesta. Nutnosť zabrániť sociálnym nepokojom povedie k poznaniu, že opatrenia zavedené v boji s pandémiou, napríklad základný príjem, neboli len odpoveďou na krízu ale začiatkom novej éry.

Základný prijem spôsobí zmeny v životnom štýle. Ľudia sa začnú viac orientovať na využívanie voľného času a menej pracovať. Znamená to, že klesne záujem o dochádzanie alebo sťahovanie sa za prácou do centier miest. Spolu s prácou z domu to vyvolá vyľudnenie miest vrátane reštaurácii a obchodov. Ľudia budú môcť zostať na predmestiach a v malých mestách, kde vyrastali.

Ako to zobchodovať: Staviť na pokles realitných fondov zameraných na kancelárske priestory napríklad SL Realty Trust (SLG) alebo Vornado Realty Trust (VNO), ktoré investujú v centrách veľkých amerických miest.

7. Prerozdelenie pridanej hodnoty vytvorenej technológiami

Technologický pokrok spolu s ekonomikou voľného trhu už stihli narušiť rovnováhu v spoločnosti. Covid-19 tento trend ešte viac urýchlil. Naša spoločnosti si preto bude musieť nájsť novú cestu, ako zabezpečiť spravodlivosť, znížiť sociálne napätie a predísť nepokojom. 

Bude musieť dôjsť k politickým zmenám. Vznikne fond, do ktorého budú sa budú vyberať príspevky z použitých technológií a z ktorého budú čerpať zamestnanci, ktorých miesta boli technológiami nahradené. Umožní im to participovať na zvýšení produktivity v digitálnej ére. Takáto daň z pokroku umožní zmierniť ekonomické a sociálne napätie a príspevky z toho fondu otvoria ľuďom nové možnosti. Namiesto rutinnej práce sa budú môcť zamerať na nové podnikanie. 

Ako to zobchodovať: Kúpa akcií spoločností zameraných na vzdelanie, remeslá a koníčky. Rovnako tak na virtuálnu realitu, online hry a e-šport. 

8. Ekonomické oživenie z pandémie povedie k bankrotu firiem

Pandémia Covid-19 ešte viac umocnila nebezpečné zadlžovanie globálnej ekonomiky, ktoré sa začalo po finančnej kríze z roku 2008. Politika bezbrehého poskytovania likvidity a uvoľňovania úverových podmienok stlačili výnosy na vládnych dlhopisoch a dlhopisoch firiem s vysokým ratingom na historické minimá. Investori sú preto nútení zaujímať sa o rizikovejšie aktíva. 

Tento prístup je oprávnený z pohľadu očakávaného oživenia po úspešnej vakcinácii. Obnova ekonomiky bude však taká rýchla, že spolu so stimulmi vlád a centrálnych bánk to povedie k prehrievaniu ekonomiky. Inflácia vzrastie a nezamestnanosť klesne. Fed preto bude musieť obmedziť svoju podporu, čo povedie k nárastu výnosov dlhopisov. Bude nútený reagovať veľmi rýchlo, pretože inflácia vzrastie na štyri, či päť percent a mzdy vzrastú o šesť až osem percent. 

Nárast výnosov dlhopisov spôsobí rast nákladov na financovanie firiem, čo spôsobí krach mnohých z nich.  Ohrozené sú najmä tie s vysokým dlhom, ktoré mali problém s rentabilitou už pred pandémiou. 

Ako to zobchodovať: staviť na pokles ETF fondov zameraných na korporátne dlhopisy

9. Vzrastie záujem o striebro

Striebro (Flickr)

Cena striebra vzrastie. Bude rásť dokonca rýchlejšie ako cena zlata. Dôvodom bude rastúci dopyt spracovateľov. Zelená energetická politika nového amerického prezidenta Joe Bidena, Európskej zelenej dohody a Číny povedie k väčšiemu dopytu po solárnych paneloch, pri ktorých výrobe sa striebro využíva. 

Zvýšenému dopytu navyše nebude stíhať ponuka, pretože až polovica ťažby striebra je len vedľajším produktom ťažby zinku, olova a medi. Ťažobné spoločnosti teda nebudú stačiť uspokojovať zvýšený dopyt spracovateľov. Navyše, v prospech striebra bude hrať aj nárast inflácie, ktorý zvýši záujem o drahé kovy ako bezpečný prístav.

Ako to zobchodovať: Cena striebra dosiahne na budúci rok pravdepodobne 50 dolárov, čo bude jej nový rekord.

10. Nové technológie zmažú rozdiel medzi rozvojovým a rozvinutým svetom

Ekonómovia si uvedomia, že rozvojový svet a jeho ekonomický potenciál žalostne podceňovali. Rast produktivity tak môže byť pomocou technológií oveľa rýchlejší ako v západnom svete. 

Prvým predpokladom bude budovanie systémov satelitného internetu. Klesne cena internetového pripojenia a stúpne jeho rýchlosť. Prvým veľkým poskytovateľom bude spoločnosť SpaceX’s Starlink. Následne príde k rýchlemu rozvoju biznisu a vzdelania. 

Ďalším predpokladom pre rast rozvojového sveta sú mobilné platby, ktoré poskytnú miliónom ľudí prístup k platobnému a bankovému systému. A v neposlednom rade prispeje k modernizácií technológia dronov, ktoré zabezpečia dodávky a znížia náklady na živosť mimo veľkých miest. Drony spolu s automatizáciu nájdu svoje uplatnenie aj v poľnohospodárstve, ktoré je pre tento svet ešte stále kľúčové.

Ako to zobchodovať: Stavte na meny rozvojových krajín a ich ekonomický rast.

Zdroj: Saxo Bank

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre