Aké finančné trendy ovládnu rok 2019 a 2020?

Svetová ekonomika sa neustále vyvíja. Technológia mení zaužívané postupy a čoraz väčšou rýchlosťou napreduje. V kombinácii so zákazníkmi a ich potrebami sa celý systém neustále rozvíja. Pre finančný trh tak majú aktuálne trendy nezanedbateľný význam.

Aktuálne trendy a trendy budúcnosti

V tomto článku si povieme o niekoľkých finančných a technologických trendoch, ktoré už teraz menia spôsoby financovania. Do budúcna budú mať vplyv nielen pre finančné trhy, ale celosvetovú ekonomiku.

Digitalizácia – väčšia dostupnosť vďaka internetu

Elektronický obchod sa teší veľkej obľube a už teraz je jasné, že jeho význam sa bude len zväčšovať. Rozvoj internetu a technológií viedol k ozajstnému pokroku, čo sa týka efektívnosti.

Vďaka digitalizácii vieme skĺbiť veľké dáta a analýzy s prevádzkovou efektívnosťou a so skúsenosťami zákazníkov. Tieto informácie sa uplatňujú pri ďalších postupoch, ako sú riešenia platieb, správa majetku či poisťovníctvo, ale aj bankovníctvo ako také. Už teraz nemusíte chodiť do banky, aby ste si mohli požičať peniaze.

Vzostup P2P pôžičiek

Keď už sme pri tých pôžičkách, čoraz obľúbenejšími sa stávajú P2P pôžičky, ktoré spájajú investorov so žiadateľmi o úver. Vybavíte ich online, ušetríte tak čas a často aj peniaze. Žiadatelia o úver nemusia spĺňať také prísne podmienky ako v bankách a investori si môžu zvyšovať svoj kapitál.

Dnes už sa veľa vecí dá vyriešiť online, čo P2P pôžičkam iba pridáva na popularite. V budúcnosti sa môžu stať tieto pôžičky ešte obľúbenejšie a výhodnejšie, nakoľko im integrácia otvára väčší trh a tým pádom prináša viac konkurencie.

Zákaznícka inteligencia – bližšie k spotrebiteľom

V minulosti sa robili prieskumy a firmy nemali k dispozícií toľké dáta ako teraz. Technologický pokrok umožňuje sledovať správanie spotrebiteľov a poskytuje tak informácie o tom, čo zákazníci skutočne chcú. Vďaka tomu sa môžu finančné spoločnosti sústrediť priamo na zákazníkov, ktorí potrebujú a chcú ich služby. Zákaznícka inteligencia sa tak stáva dôležitým faktorom na rast ziskovosti.

Hypotéky a zvyšovanie úrokov

Určite ste si všimli, že pri hypotékach sa strieda vlna znižovania úrokov s vlnou ich zvyšovania. Očakáva sa, nakoľko teraz boli úroky už dlhšie znížené, že už čoskoro príde opäť ich zvyšovanie. V zahraničí už úrokové sadzby stúpajú a je len otázkou času, kedy to príde aj k nám na Slovensko. ( Existuje vôbec možnosť dostať pôžičku bez úrokov? ( Tu sa dozviete viac )

Okrem výšky hypotekárnych úrokov môžeme už teraz vidieť, že sa sprísňujú aj podmienky ich získania. Všetci však dúfame, že ako táto vlna zdražovania prichádza, tak aj odíde.

Robotika – znižovanie nákladov a zmenšovanie rizík

Pokroky v robotike prinášajú mnohé otázniky. No už teraz môžeme vidieť, že robotiku využívajú spoločnosti pôsobiace v oblasti finančných služieb a technológií po celom svete. Asi najväčšou výhodou používania robotov je znižovanie nákladov.

Roboti sa vďaka svojim schopnostiam, ako sú sociálna a emocionálna inteligencia, spracovanie jazykov, logické uvažovanie či samoštúdium, dostávajú čoraz viac do popredia a nahrádzajú rôzne povolania.

Vidina budúcnosti je taká, že postupom času budú môcť vykonávať čoraz viac úloh, a to aj tých zložitejších.

Budúcnosť kryptomien

Bitcoiny spôsobili minulý rok naozaj veľký ošiaľ, no teraz sa hovorí, naopak, o výraznom poklese ich kurzu. Mnoho štátov chce zaviesť a niektoré už aj zaviedli zákaz obchodovania s kryptomenami. Niekde sa dokonca hovorí aj o ich zdaňovaní. Na druhú stranu sa niektoré banky snažia o integráciu digitálnej meny do finančných aktív, čím by mohol dopyt po kryptomenách opäť rásť.

Budúcnosť je nepredvídateľná

Ekonomika sa neustále vyvíja. Vďaka inováciám sa zefektívňujú bankové procesy a je len otázkou času, čo nám ešte technológie prinesú. Internetbanking je už pre mnohých samozrejmosťou a mobilné aplikácie sú čoraz efektívnejšie. Nechajme sa teda prekvapiť.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre