Trhy sa sústreďujú sa na pozitívne správy z ekonomiky a podceňujú koronavírus

Globálne akcie dosiahli tento týždeň nové maximá. Dôvodom sú nie len nižšie obavy z koronavírusu, ale aj ropa Brent sa začína pomaly stavať na nohy, pretože Čína sa chystá obnoviť svoju výrobu. 

Index CAB, ktorý meria aktivitu chemického priemyslu v USA a ktorý koreluje s indexom S&P, dosiahol v januári nové rekordné úrovne. Svedčí to o tom, že producenti v USA sa pripravujú na rast objednávok v blízkej budúcnosti. To zodpovedá aj hlavným ukazovateľom OECD, ktoré naznačujú, že svetové hospodárstvo je vo fáze oživenia.

Ropná zmes Brent tento týždeň vysiela jasný signál, že najhoršie časy už majú komoditné trhy za sebou. Cena ropy sa aktuálne pohybuje už na úrovni 57 dolárov za barel. Aj na globálnych akciových trhoch pozorujeme pozitívnu náladu. Týka sa hlavne rozvíjajúcich sa trhov, súkromných investičných spoločností a menších európskych firiem.

Okrem ľudských obetí a ekonomických škôd v Číne má koronanírus aj ďalší vedľajší efekt, ktorý trh nezohľadňuje. Sú to obrovské čínske monetárne a fiškálne stimuly. A k tomu musíme prirátať už aj tak uvoľnenú monetárnu politiku vo svete a všeobecne rastúce fiškálne deficity. V prípade, že sa situácia okolo koronavírusu nezhorší, môže sa tak témou tohto roku stať opäť rýchlo reflácia – kontrolovaná inflácia zo strany vlád a centrálnych bánk s cieľom oživiť ekonomiku. Kľúčovým trhom, ktorý bude nutné sledovať, sú dlhodobé dlhopisy, ktoré rýchlo reagujú na akékoľvek zmeny.

Jedným z prekvapení februárových akciových trhov boli európske banky, ktoré si predtým viedli horšie ako ostatné európske akcie. No vďaka tomu, že ich výnosy prekonali očakávania a došlo k ďalšiemu znižovaniu nákladov, posilnili akcie bánk vo februári o 7,5 percenta a po signáloch šéfky ECB Christine Lagardeovej, že ECB uvažuje o ďalšom znižovaní sadzieb, máme za to, že európske banky sa konečne odrazili od svojho dna.  

Potenciálnym dlhodobým katalyzátorom je pre ne tzv. Green Deal s masívnymi, vládou podporovanými investíciami do zelených technológií, ktorý vytvorí dopyt po úveroch. Európska „Zelená dohoda“ by sa tak mohla stať nepriamou štátnou podporou pre európsky bankový sektor. Akcie európskych bánk si teda určite zaslúžia pozornosť.

Peter Garnry, hlavný akciový analytik Saxo Bank

xtb
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre