Týždenný prehľad: Rastúca inflácia, silný dopyt po striebre, bitcoin pod 60-tisíc USD

Christine Lagarde (Flickr)

Ako vyzerali uplynulé dni na finančných trhoch?  Tu je prehľad dôležitých udalostí:

1. Podľa Európskej centrálnej banky (ECB) tu inflácia pobudne dlhšie. Prezidentka ECB Christine Lagardeová v pondelok pred výborom Európskeho parlamentu uviedla, že vyššia inflácia sa v eurozóne zrejme udrží dlhšie, než sa pôvodne predpokladalo. Podľa nej za to môžu vysoké ceny energií či narušené dodávateľské reťazce, čo brzdí rast v eurozóne.

2. Ekonomika Európskej únie (EÚ) v treťom štvrťroku oproti predošlým trom mesiacom rástla tempom 2,1 %. V predošlom kvartáli rast dosiahol 2 percentá. Rast hospodárstva eurozóny zrýchlil z 2,1 % na 2,2 %. V utorok o tom informoval Eurostat.

3. Rast cien v Európskej únii v októbri výrazne zrýchlil. Medziročná miera inflácie dosiahla 4,4 %, pričom v septembri bola na úrovni 3,4 %. Za vyššou infláciou stoja drahšie energie.

4. Americký ekonóm a obchodník Mohamed El-Erian v rozhovore pre CNBC uviedol, že pri opätovnom nákupe BTC sa bude cítiť pohodlne až vtedy, keď budú niektorí špekulanti na tomto trhu „otrasení“. Viac sa dočítate tu.

5. Japonská ekonomika v treťom štvrťroku v porovnaní s predošlým kvartálom klesla o 0,8 %. V celoročnom prepočte sa hrubý domáci produkt (HDP) znížil o 3 percentá, čo je výrazne viac, než sa odhadovalo. Vyplýva to z predbežných údajov, ktoré v pondelok zverejnila japonská vláda.

6. Medzinárodná agentúra pre energiu (IEA) v utorok uviedla, že vďaka vyššej ponuke by sa mohli ceny ropy začať znižovať. Generálny tajomník Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) Mohammed Barkindo potom predpovedal, že na trhu s ropou už budúci mesiac vznikne previs ponuky nad dopytom, ktorý bude pokračovať aj v budúcom roku.

7. Inflácia v Kanade na 18-ročnom maxime. V októbri ročná miera inflácie vzrástla zo septembrových 4,4% na 4,7 %, čo je najviac od februára 2003.

8. Globálny dopyt po striebre v tomto roku vzrastie na 1,029 miliardy uncí, čo je o 15 % viac ako v roku 2020. Prvýkrát od roku 2015 dopyt dosiahol viac ako miliardu unci. Vo svojej správe zverejnenej v stredu to uviedol Silver Institute.

9. Ako informovalo Európske združenie výrobcov automobilov (ACEA), predaj nových osobných áut v Európskej únii v októbri v medziročnom porovnaní klesol až o 30,3 %. Predaje klesali štvrtý mesiac po sebe.

10. Miliardár a investor J. Christopher Flowers sa obáva, že na trhu finančných technológií vzniká bublina. Za posledný rok zaznamenali Fintech spoločnosti výrazný rast ich hodnoty, pričom trhová hodnota niektorých už prekonáva aj veľké banky.

11. Virtuálne meny klesajú. Cena najpopulárnejšej kryptomeny Bitcoin sa neudržala nad úrovňou 60-tisíc USD a v závere týždňa sa obchoduje za 57 800 USD. Ešte v pondelok bola cena jedného BTC viac ako 65-tisíc dolárov. Jedným z faktorov klesajúcich cien kryptomien je aj to, že americký prezident Biden podpísal návrh zákona o infraštruktúre v hodnote 550 miliárd dolárov, ktorý zahŕňa nové požiadavky na zdaňovanie kryptomien.

12. Svetový dlh v treťom kvartáli klesol, no naďalej zostáva v blízkosti rekordného maxima z júna. Rástol však dlh rozvíjajúcich trhov, ktorý dosiahol rekordnú úroveň 92,5 bilióna dolárov.

13. Ako v piatok avizovala prezidentka ECB Christine Lagardeová, na súčasný rast inflácie by centrálna banka nemala reagovať sprísnením svojej menovej politiky, keďže by to mohlo narušiť zotavenie ekonomiky.

14. Obavy z ďalšieho uzatvorenia ekonomík v Európe dostali v piatok pod tlak najmä akcie bánk. Nemecký minister zdravotníctva Jens Spahn varoval, že situácia s koronavírusom v najväčšej európskej ekonomike je taká vážna, že nemožno vylúčiť lockdown, a to aj pre očkovaných. Paneurópsky akciový benchmark Stoxx Europe 600 v piatok stratil 0,35%, britský index FTSE 100 klesol o 0,61%, nemecký DAX o 0,50%.

15. Na možné uzatváranie ekonomík v Európe reagujú aj ceny ropy, ktoré v závere týždňa výrazne oslabujú. Cena ropy WTI v piatok oslabuje o 3,11% na 75,97 USD, ropa Brent sa obchoduje so stratou 3,10% na 78,72 USD.

16. Technologický akciový index Nasdaq v piatok otvoril na rekordnom maxime, keďže investori hľadali ekonomicky stabilnejšie sektory. Index Nasdaq 100 aktuálne získava 0,44% na 16 554 bodov.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre