USA smerujú k útesu, varuje šéf najväčšej americkej banky

Generálny riaditeľ banky JPMorgan Chase Jamie Dimon tvrdí, že Spojené štáty sa blížia k útesu, nakoľko dlh krajiny neustále rastie. Šéf najväčšej americkej banky bije na poplach a vyzýva, že situáciu treba riešiť skôr, než vyústi do krízy.

Jamie Dimon o tomto probléme hovoril počas piatkovej panelovej diskusie v Bipartisan Policy Center. Pripomenul, ako vyzerala ekonomika USA v roku 1982, keď sa inflácia pohybovala na úrovni 12 %, hlavná úroková sadzba dosahovala približne 21,5 %, nezamestnanosť okolo 10 % a dlh predstavoval cca 35 % hrubého domáceho produktu. Poznamenal, že dnes je pomer dlhu k HDP vyšší ako 100 % a dodal, že do roku 2035 by mal dosiahnuť 130 %.

„Je to útes, vidíme ho,“ povedal Dimon. „Prídeme k nemu asi o 10 rokov, približujeme sa rýchlosťou 60 míľ za hodinu,“ dodáva skúsený bankár.

Dimon ďalej súhlasil s kolegom z panelovej diskusie, bývalým predsedom Snemovne reprezentantov Paulom Ryanom, ktorý nazval rastúci americký dlh “najpredvídateľnejšou krízou, akú sme kedy mali”.

Vyhliadky výšky federálneho dlhu sú neradostné, keďže ekonómovia čoraz častejšie bijú na poplach v súvislosti s rýchlym tempom míňania Kongresu a Bieleho domu. Najnovšie zistenia Rozpočtového úradu Kongresu naznačujú, že štátny dlh sa v priebehu nasledujúcich troch desaťročí takmer zdvojnásobí. Do konca roka 2022 vzrástol štátny dlh USA na približne 97 % hrubého domáceho produktu. Podľa súčasného zákona sa očakáva, že toto číslo na konci roku 2053 raketovo vzrastie na 181 %.

Zdroj: foxbusiness.com

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre