Ťažký mesiac pre americké akcie. Čo zastavilo ich rast?

investor

Akcie vstúpili do roka 2024 veľkolepo, keďže ťahúňom boli najmä technologické akcie poháňané rozruchom okolo umelej inteligencie (AI). Svoj 10 %-ný nárast z úvodu roka ale index S&P 500 neudržal. V apríli zatiaľ klesol o 4,6 percenta a od začiatku roka tak zaznamenáva zisk 5,1 %.

Akciový index Dow Jones je iba kúsok od toho, aby vymazal tohtoročné zisky – od začiatku roka vzrástol iba o 0,2 %.

Čo je dôvodom tohto schladenia akciového trhu?

Za hlavný faktor môžeme označiť dlhšie zotrvanie pri vyšších úrokových sadzbách. Ako uvádza CNN, silné ekonomické dáta a vyššia inflácia viedli investorov k tomu, aby posunuli svoje očakávania, kedy Federálny rezervný systém (Fed) začne znižovať úrokové sadzby.

Predseda Fedu Jerome Powell v utorok povedal, že zníženie sadzieb pravdepodobne príde neskôr, ako sa očakávalo, a že centrálna banka bude musieť pred uvoľnením svojej menovej politiky vidieť viac známok toho, že sa inflácia zmierňuje.

Kým ešte nedávno sa považovalo júnové zníženie sadzieb za takmer isté, obchodníci teraz predpokladajú, že Fed so znižovaním sadzieb začne v júli alebo septembri. Kým v prostredí nízkych úrokových sadzieb sa darí akciám, vyššie sadzby vyhovujú dlhopisom.

Prezident newyorského Fedu John Williams minulý týždeň povedal, že je dokonca možné, že ak inflácia zostane stabilná, môže byť opodstatnené ďalšie zvýšenie sadzieb, aj keď to nepovažuje za najpravdepodobnejší scenár. Iní predstavitelia centrálnej banky poznamenali, že Fed možno bude musieť počkať až oveľa neskôr v tomto roku alebo dokonca do roku 2025, kým začne znižovať sadzby.

Ďalším faktorom, ktorý schladil horúci akciový trh, je geopolitické napätie. Eskalácia konfliktu na Blízkom východe podnecuje investorov k tomu, aby pred rizikovými aktívami uprednostnili bezpečné prístavy na čele so zlatom.

Zdroje: cnn.com; nytimes.com

DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre