Spomalenie inflácie v eurozóne: šance na letné zníženie sadzieb opäť vzrástli

ECB
ECB

Inflácia v eurozóne v marci klesla na 2,4 % z februárových 2,6 %. Plánované znižovanie sadzieb na začiatku leta ostáva naďalej v hre, čo podporujú nielen vyhlásenia predstaviteľov Európskej centrálnej banky (ECB), ale aj očakávania trhov.

Inflácia v 20-člennej eurozóne klesla podľa oficiálnych štatistík Európskej únie na 2,4 %, čo je o 0,2 % menej ako očakávania analytikov z agentúry Reuters, ktorí odhadovali marcovú infláciu na úrovni 2,6 %. Jadrová inflácia, ktorá nezahŕňa energie, potraviny, alkohol a tabakové výrobky, klesla medzimesačne z 3,1 % na 2,9 %, čo je taktiež nižšia hodnota, než ako sa očakávalo.

Ročná inflácia v eurozóne v marci
Ročná inflácia v eurozóne v marci (Eurostat)

Christine Lagardová, šéfka Európskej centrálnej banky, v rámci svojho prejavu vo Frankfurte vyhlásila: „Ak údaje odhalia dostatočnú mieru súladu medzi vývojom inflácie a našimi prognózami, budeme môcť prejsť do fázy zmierňovania reštriktívnej politiky.“ Trhové očakávania týkajúce sa znižovania úrokových sadzieb v júni sú taktiež pozitívne. Ďalšie dôležité zasadnutie ECB sa uskutoční 11. apríla.

Ekonóm Kamil Kovar, pôsobiaci ako analytik v spoločnosti Moody´s Analytics, v nadväznosti na Lagardovej vyhlásenia uviedol, že tieto vyjadrenia „schladili očakávania, že posledné kroky pri zdolávaní inflácie budú najťažšie.“ Kovar naďalej odhaduje až 5 znížení sadzieb v aktuálnom roku. „Priaznivé percento inflácie síce zatienilo niektoré menej prívetivé detaily, ako napríklad to, že služby stále zaznamenávajú vyššiu infláciu (zatiaľ čo ceny potravín klesli), celková inflácia je stále na ceste k tomu, aby niekedy v lete klesla pod 2 %,“ vyhlásil Kovar.

Januárová inflácia bola nameraná na úrovni 2,8 %, februárová 2,6 %. Vývoj inflácie v roku 2024 zatiaľ potvrdzuje pozitívny trend, a to medzimesačný pokles o 0,2 %.

Vývoj inflácie v eurozóne od začiatku roka 2024
Vývoj inflácie v eurozóne od začiatku roka 2024 (Zdroj: investicne.sk)

Ekonomická situácia, očakávania trhov a tiež popredných analytikov, či predstaviteľov ECB. To všetko naznačuje priaznivý vývoj tohtoročnej inflácie, ktorý by mal vyvrcholiť postupným znižovaním úrokových sadzieb, signalizovaných so začiatkom niekedy v júni. Ekonomika eurozóny sa podľa všetkého postupne spamätáva, čo by sme čoskoro mali začať pociťovať.

Zdroje: ec.europa.eu; cnbc.com

Redaktor portálu investicne.sk
Zdieľať
Komentáre