Inflácia naďalej pretrváva. Rast cien v Európe sa opäť zrýchľuje

Medziročná inflácia v Nemecku a Francúzsku, v najväčších ekonomikách Európskej únie, v decembri vzrástla a analytici očakávajú, že inflačné údaje za eurozónu, ktoré majú byť zverejnené dnes, tento trend potvrdia. Ak sa tak stane, pôjde o prvý nárast inflácie v celom regióne od apríla minulého roka.

To by mohlo zmierniť nadšenie niektorých investorov, že Európska centrálna banka (ECB) sa možno blíži k znižovaniu úrokových sadzieb.

Podľa oficiálneho odhadu zverejneného vo štvrtok dosiahla miera inflácie v Nemecku v decembri 3,8 %, čo predstavuje nárast z novembrových 2,3 %. Vo Francúzsku medziročný index spotrebiteľských cien (CPI) v decembri vzrástol na 4,1 % z 3,9 % v predchádzajúcom mesiaci. Vyplýva z predbežných údajov. V oboch prípadoch k zvýšeniu celkovej miery inflácie prispeli ceny energií.

Rast inflácie v najväčších ekonomikách môže utlmiť nadšenie investorov, že centrálne banky sa už na jar pustia do znižovania úrokových sadzieb. Práve toto nadšenie bolo od konca októbra hnacím motorom rastu akciového trhu.

V stredu zverejnený zápis z decembrového zasadnutia amerického Federálneho rezervného systému ukázal, že centrálni bankári sú opatrní pri konštatovaní, že sa infláciu podarilo poraziť. V zápisnici sa uvádza, že hoci sa kľúčová úroková sadzba Fedu „pravdepodobne nachádza na svojom vrchole alebo v jeho blízkosti,“ predstavitelia považujú za vhodné, aby menová politika zostala na určitý čas na reštriktívnej úrovni, kým sa inflácia nezačne udržateľne znižovať.

Zdroj: cnn.com

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre